Afbeelding
Zomerenquête DeDrontenaar.nl 2018

COLUMN | Dronten in het rijtje met Almere en Lelystad? Wie A zegt...

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

Minister Kajsa Ollongren heeft veel losgemaakt met haar voornemen om Dronten een ‘stad’ te noemen en te plaatsen in het rijtje met Almere en Lelystad. Normaal laten we ons in Dronten niet zo snel gek maken. Bij artikelen op DeDrontenaar.nl gaan er altijd wel wat duimpjes van lezers omhoog. Zo niet bij het stukje over de brief van de D66-bewindsvrouw. Van de 80 emoticons was er niet eentje instemmend. Kennelijk willen we met z’n allen dat Dronten een dorp blijft.

Het verhaal rond de groei van Dronten begon in februari met een proefballonnetje van VVD-kamerlid Daniël Koerhuis. Hij wilde laten onderzoeken of er in Flevoland ruimte is voor 100.000 extra woningen, onder andere in Dronten. De Tweede Kamer zag het zitten, net zoals onze provincie, onze burgemeester, de wethouder en onze gemeenteraad.

Een aantal van 75.000 inwoners voor de hele gemeente is bespreekbaar, zeiden veel raadsfracties. Ofwel: Dronten mag met bijna 80% groeien. De plaatselijke politiek stelde wel voorwaarden. Groeien is oké, maar dan moet bijvoorbeeld ook de werkgelegenheid toenemen, moet de bereikbaarheid verbeteren.

Die eisen van de gemeenteraad zijn logisch. Want stel dat er van die 75.000 inwoners 60.000 in de hoofdplaats komen te wonen, dan heb je het niet meer over een dorp, hoe graag je dat ook zou willen. De essentie van een dorp is: weinig inwoners. Met 60.000 inwoners wordt Dronten een stad. Of op z’n minst een stadje. En daar hoort een bruisend centrum bij, meer cultuur, onderwijs, sport, medische voorzieningen, werkgelegenheid, een betere bereikbaarheid. Eigenlijk doet de minister dus precies wat de gemeenteraad van Dronten vraagt.

Er is alle reden om je af te vragen òf Dronten zo sterk moet groeien. Maar àls je kiest voor groei, dan heeft mevrouw Ollongren het helemaal niet zo slecht gezien.

Wie A zegt moet ook B zeggen.

Honderdduizend woningen

Column