Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren Arenda Oomen Fotografie / Opdrac

Minister Ollongren wil van Dronten een stad maken zoals Almere en Lelystad

Algemeen

DRONTEN - Minister Kasja Ollongren wil van Dronten een echte stad maken: „Gericht op een gemengd hoogstedelijk woon- en werkmilieu rondom een OV-knooppunt.” Als het aan de minister ligt, komt Dronten in het lijstje met steden als Almere en Lelystad.

Binnen de zogenaamde ‘Metropoolregio Amsterdam’ werken momenteel zeven middelgrote steden aan bereikbaarheid en verstedelijking. Het gaat in Flevoland om Almere en Lelystad en in Noord-Holland om Haarlem, Hoofddorp, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Als het aan de minister ligt worden Dronten, Alkmaar en Hoorn aan dat lijstje toegevoegd.

Vooral de centra van die tien steden zijn belangrijk in de plannen van de minister. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze daarover: „De stadsharten leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en kwaliteit in de kernen waarin een groot aantal aspecten samenkomen waaronder bereikbaarheid, voorzieningen, woon-werklocaties.”

Extra woningen

De verstedelijking van Dronten maakt onderdeel uit van de plannen om de komende negen jaar 240.000 woningen te bouwen in Flevoland en Noord-Holland. Die huizen moeten volgens de minister vooral gebouwd worden op goed bereikbare plekken.

Daarbij noemt ze dus ook Dronten. De minister ziet mogelijkheden om 20.000 tot 30.000 woningen te bouwen in Oostelijk Flevoland. Die huizen moeten worden gerealiseerd in Dronten en in twee Lelystadse wijken: Warande en het centrum.

65- tot 75.000 inwoners

De plannen zijn een vervolg op de door de Tweede Kamer aangenomen motie om in Flevoland 100.000 extra woningen te bouwen. De gemeenteraad van Dronten wil daar graag een bijdrage aan leveren, zo is in mei besloten. De raad heeft uitgesproken te willen groeien van de huidige 42.000 inwoners naar 65- tot 75.000.

Hoeveel woningen er precies bij komen in Dronten, heeft de minister nog niet bekendgemaakt. „Over de meer gedetailleerde plancapaciteit en woningbouwaantallen wordt u op korte termijn nader geïnformeerd”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. 

Ollongren stelt dat het niet alleen om het bouwen van huizen gaat. Ook de kwaliteit van wonen en de leefomgeving (voorzieningen en werkgelegenheid) hebben de aandacht van de minister.  

Honderdduizend woningen