Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren Rijksoverheid

Minister Ollongren werkt aan versnellen woningbouw in centrum van Dronten

Algemeen

DRONTEN - „Er worden niet alleen woningen gebouwd, maar steden.” Dat schrijft Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van het woningtekort in de Metropoolregio Amsterdam. Opnieuw wordt Dronten in de plannen van de minister van Binnenlandse Zaken nadrukkelijk genoemd als één van die steden.

Het Rijk richtte zich tot voor kort bij de woningbouwplannen in de regio Amsterdam vooral op de steden Almere, Haarlem, Hoofddorp, Hilversum, Lelystad, Purmerend en Zaanstad. Recentelijk maakte de minister bekend dat ze Dronten, Alkmaar en Hoorn aan dat rijtje heeft toegevoegd.

Stadshart

In haar nieuwe brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat ze werkt aan plannen om de woningbouw in het stadshart van onder andere Dronten naar voren te halen naar de periode tot 2030: „Om de woningbouw in deze stadsharten te versnellen hebben Rijk en regio afgesproken concrete en integrale gebiedsplannen uit te werken.”

De minister vindt dat er niet alleen woningen moeten worden gebouwd. Ook moeten er belemmeringen op het gebied van stikstof en geluidsnormen worden weggenomen. Andere randvoorwaarden zijn bijvoorbeeld bereikbaarheid, werkgelegenheid en energie.

De druk is hoog

De minister wijst erop dat er in Flevoland de afgelopen jaren al een sterke stijging van de bouwproductie is: „Maar er wordt nog onvoldoende gebouwd om te kunnen voorzien in de toegenomen woningbehoefte.”

Ze stelt dat er in Flevoland en Noord-Holland de komende dertig jaar een half miljoen woningen gebouwd kunnen worden. Tot 2030 zijn er 175.000 extra woningen gepland, maar volgens de recente CBS-prognose is dit niet voldoende. „De druk op de woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam is hoog en de urgentie om de druk te verlichten is groot”, aldus de brief.

Honderdduizend woningen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden