Noek Pouw is enthousiast over de afspraken met de gemeente.
Noek Pouw is enthousiast over de afspraken met de gemeente. Ben Eekhof

OFW overweegt bouw van noodwoningen in strijd tegen wachttijden

Algemeen

DRONTEN - Directeur Noek Pouw van Oost Flevoland Woondiensten noemt het ‘flexwonen’. Samen met de gemeente overweegt OFW om noodwoningen te bouwen voor de groeiende groep ‘kwetsbare huishoudens’ en asielzoekers met een verblijfsvergunning. Door voor bepaalde groepen tijdelijke woningen te realiseren, hoopt OFW dat de wachttijden voor anderen niet verder oplopen.

„OFW onderzoekt met de gemeente of flexwonen eventuele knelpunten in wachttijden voor specifieke doelgroepen op kan lossen”, zo staat het in de afspraken die beide partijen voor het komende jaar hebben gemaakt, „Indien we hiervoor kansen zien, wordt gezamenlijk gekeken naar mogelijke concepten.”

Urgente vraag

Noek Pouw ziet een toename van kwetsbare huishoudens en vergunninghouders: „Dat zijn groepen die je niet heel lang kan laten wachten.” Hij beseft dat die urgente vraag niet zomaar even opgelost wordt: „Want deze groepen hebben speciale vragen en behoeften, dus daar moet goede zorg bij.”

De OFW-directeur stelt dat zijn organisatie en de gemeente dit soort uitdagingen niet uit de weg gaan: „We gáán ervoor, maar het is absoluut spannend.”

Wachttijd

Waarom wordt er voor deze groepen gekeken naar flexwonen? „Als je ze in de bestaande woningen huisvest, zet je de wachttijd nog verder onder druk”. antwoordt Pouw.
Concrete antwoorden over hoe die woningen er uit komen te zien en waar ze gebouwd worden, kan de directeur nog niet geven. Hij denkt aan een gebouw dat snel gerealiseerd kan worden en dat misschien niet de kwaliteit heeft van een permanente woning.

„Het gaat om vragen als: hoe snel kun je het neerzetten, hoe flexibel kun je het verhuren, hoe lang wil je mensen er maximaal laten zitten en hoe goedkoop kun je het realiseren? En natuurlijk om de vraag welke doelgroepen er kunnen samenwonen en welke groepen de meeste aanspraak kunnen maken op zo’n voorziening. Daarover zijn we met de gemeente nadrukkelijk in gesprek.”