Ankie Broekers-Knol.
Ankie Broekers-Knol. Arenda Oomen Fotografie

Kamerlid bezorgd over asielzoekers in Dronten, gemeente haalt de schouders op

Algemeen

DRONTEN - „Hoe het kan dat een paar gemeenten, kijk naar Harderwijk en Dronten, straks meer asielzoekers opvangen dan heel Zuid-Holland en Zeeland bij elkaar? Hoe bestaat dat toch?” Die vraag stelde CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg onlangs aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. De bezorgdheid van het kamerlid wordt niet gedeeld door de gemeente Dronten.

Van Toorenburg stelde haar vragen in het kader van de regeling rond overlastgevende asielzoekers. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft dit jaar 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om lokale maatregelen te treffen. De gezamenlijke gemeenten hebben slechts de helft van dit geld geclaimd.

Geen maatregelen nodig

De gemeente Dronten heeft geen beroep gedaan op een deel van die miljoen euro. „Omdat er geen lokale maatregelen voor overlastgevende asielzoekers nodig zijn en er dus ook geen financiering voor nodig is”, stelt het gemeentebestuur desgevraagd.

In Kampen wordt wel regelmatig geklaagd over overlast door het AZC Dronten. Een woordvoerster kan nog niet vertellen of Kampen gebruik heeft gemaakt van de regeling.

De staatssecretaris schrijft in de beantwoording van de vragen van het CDA dat het de bedoeling is de AZC’s zoveel mogelijk evenredig te verdelen over alle provincies: „Maar dat zal landelijk een aantal jaren vragen.” Wel is aan alle provincies gevraagd om in ieder geval 417 opvangplekken te realiseren voor de komende één a twee jaar.

Bente Becker

Het is niet de eerste keer dat een Kamerlid zich bezorgd toont over asielzoekers in Dronten. VVD’er Bente Becker zei eerder dit jaar: „Overlastgevende asielzoekers, waar dan ook, moeten we hard aanpakken. Ik heb het zelf bijvoorbeeld vaker gehad over Harderwijk, Dronten, Kampen, een regio waar ik zelf vandaan kom. Waar het ook gebeurt, de staatssecretaris moet er hard tegen optreden. Ik vind het ook een schande dat nu beveiligers in bussen moeten meerijden.” Het in Dronten opgegroeide kamerlid wenste haar uitspraak toen niet toe te lichten.