Afbeelding
© Eelco Lindhout

Wielerrondes in gemeente Dronten zorgen voor meer overlast dan Defqon en Lowlands

Algemeen

DRONTEN - Tweederde van de inwoners van de gemeente Dronten ondervindt geen overlast van evenementen. Van de mensen die er wèl last van hebben, klagen de meesten over de wielerrondes. De overlast van de Meerpaaldagen is de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd.

In opdracht van de gemeente Dronten heeft het bedrijf I & O Research uit Enschede het rapport ‘Hoe veilig is Dronten?’ geschreven. Een soortgelijk onderzoek heeft ook vijf jaar geleden plaatsgevonden.

Eén procent

Slechts 1% van de inwoners staat negatief ten opzichte van evenementen. Driekwart staat er positief tegenover. Dat is iets minder dan vijf jaar geleden.

30% ervaart soms overlast van evenementen, 3% vaak. Dat zijn er iets meer dan in 2014. 63% ervaart weleens overlast van de beide wielerrondes: de Zuiderzeeronde en de Nederlandse Clubkampioenschappen.

Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij Defqon.1 (40%), Lowlands (39%), de Meerpaaldagen (22%) en de Pinksterconferentie (9%). Vijf jaar geleden gaf nog de helft van de inwoners aan overlast te ervaren van de Meerpaaldagen.

Afgesloten wegen

Aan alle inwoners van Dronten is gevraagd wat voor soort overlast zij ervaren door evenementen. 29% klaagt over afgesloten wegen. Daarbij gaat het vooral om inwoners van het dorp Dronten. 20% ondervindt geluidsoverlast van het evenement zelf en 11% klaagt over de bereikbaarheid van winkels of woningen.