Het 'Polendorp' van uitzendbureau Level One aan de Visvijverweg in Swifterbant.
Het 'Polendorp' van uitzendbureau Level One aan de Visvijverweg in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Gemeente krijgt zo langzamerhand in beeld waar de arbeidsmigranten verblijven

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten is druk bezig met het ‘inzichtelijk krijgen van de adressen waar arbeidsmigranten verblijven’. De legale locaties zijn inmiddels in beeld. „Het onderzoek naar de onder verdenking staande woningen en locaties wordt voortgezet”, schrijft burgemeester Jean Paul Gebben aan de gemeenteraad.

Volgens de brief van B en W zijn er in de hele gemeente 23 legale locaties voor tijdelijke arbeidsmigranten. Daaronder bevinden zich vijf grote locaties.

Controles

Deze 23 adressen krijgen het komende jaar allemaal controleurs over de vloer. Daarbij kijkt de gemeente naar de naleving van de vergunning, het bouwbesluit en de inschrijving van de arbeidsmigranten in de basisregistratie personen. Er wordt nog gekeken of de brandweer bij deze controles kan aansluiten.

De gemeente heeft met een aantal uitzendbureaus en werkgevers al afspraken gemaakt over het verbeteren van de inschrijving in het personenregister. Zo is met Level One overeengekomen hoe de bewoners van het ‘Polendorp’ aan de Visvijverweg worden ingeschreven. Drie andere uitzendbureaus zijn gevraagd om gegevens van de woonlocaties aan te leveren.

Manifest

Zoals in oktober met de gemeenteraad afgesproken, werkt de gemeente Dronten aan een manifest voor de verbetering van de woon- en leefomstandigheden van de ‘Polen’. Er is daarover gesproken met zeven uitzendbureaus en huisvesters, drie grote werkgevers en diverse andere instanties.

„Uit alle gesprekken kwam naar voren dat partijen de bereidheid hebben om hieraan gezamenlijk een vervolg te willen geven door middel van het vastleggen van afspraken in een manifest”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 3 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 4 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 4 uur geleden