Sietske van Veldhuizen en Ed de Sevren Jacquet.
Sietske van Veldhuizen en Ed de Sevren Jacquet. ©maartenheijenk.nl

Bewoners vrezen hoogbouw bij GroenRijk: „Het is niet de vraag òf het er komt”

Algemeen

DRONTEN - De landelijke media besteden nogal wat aandacht aan de huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten. Bewoners van de wijk De Landmaten zijn bang dat de gemeente hierdoor zó onder druk staat, dat het ‘Polenhotel’ op de locatie GroenRijk geen strobreed in de weg wordt gelegd. „Van de projectontwikkelaar krijgen we de indruk dat het niet de vraag is òf het er komt, maar hoe het er komt”, zegt buurtbewoner Ed de Sevren Jacquet.

Deze zomer werd bekend dat er plannen zijn voor huisvesting van 300 arbeidsmigranten aan de Rietweg. De overburen van De Lopensaet kwamen in opstand en verzamelden 500 handtekeningen. Sietske van Veldhuizen: „We wilden die handtekeningen aanbieden aan de gemeente, maar daar komt geen reactie op.” De Sevren Jacquet: „Er wordt gezegd: er ligt alleen nog maar een principeverzoek.”

Versnelde procedure

Ze vermoeden dat het méér is dan een principeverzoek. De werkgroep constateert dat de projectontwikkelaar zijn plannen inmiddels heeft aangepast aan de wensen van de gemeente. „Dat betekent dat de gemeente er dus kennelijk mee doorgaat”, concludeert Ed de Sevren Jacquet. Hij heeft de indruk dat het te maken heeft met alle publiciteit rond arbeidsmigranten: „Er staat druk op. We horen de wethouder zelfs al spreken over een versnelde procedure…”

De ‘actievoerders’ zijn vooral benieuwd hoe het er uit komt te zien. De initiatiefnemer gaat volgende week zijn eerste schetsen presenteren aan de wijk. Omdat er gesproken is over 300 arbeidsmigranten op een relatief kleine locatie, zijn ze bang voor hoogbouw. De projectontwikkelaar denkt aan twee bouwlagen, maar zegt dat drie lagen ook een optie is.

Zichtlocatie

Het grootste bezwaar van de bewoners aan de andere kant van de Dronterweg, is het feit dat het een zichtlocatie betreft. In de gemeenteraad zijn al bezwaren geuit tegen huisvesting van arbeidsmigranten op zichtlocaties. Daarom begrijpen ze niet dat het gemeentebestuur niet op de rem trapt: „Het is zó zonde om op die locatie te gaan bouwen!”

Behalve voor hun uitzicht vrezen de omwonenden de verkeersdrukte. Ze wijzen erop dat het tijdens de spits nu al heel druk is op de kruising Rietweg - Dronterweg - De West. Bovendien gaat de kortste fietsroute tussen de Rietweg en het centrum dwars door hun wijk.

Veiligheid

Ook noemen ze landelijke cijfers over veiligheid, overlast en criminaliteit. Omdat het plan misschien te dicht op de provinciale weg komt, denken ze dat straks de regels worden omzeild door er een 60km-weg van te maken. En ze zijn bang dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de hoogspanningskabels vlak langs het perceel, net als bij de Visvijverweg is gebeurd.

„Het gaat niet over not in my backyard, beslist niet”, zegt Van Veldhuizen. „We zijn ook absoluut niet tegen arbeidsmigranten, die zijn gewoon nodig en die hebben recht op goede huisvesting”, vult De Sevren Jacquet aan, „Onze zorgen zijn gebaseerd op feiten, op cijfers van het CBS, op uitspraken van de rechter en op wat je leest over andere gemeenten. Zo veel mensen, zo geconcentreerd en zo centraal, dat moet je gewoon niet willen. Waarom deze locatie? Ik begrijp het niet!”

Gemeenteraad

De werkgroep heeft de afgelopen periode contact gelegd met alle fracties in de gemeenteraad. Met het CDA is inmiddels gesproken. De fracties reageren terughoudend, omdat ook zij de exacte plannen niet kennen.

Als volgende week de tekeningen worden gepubliceerd, wil de werkgroep overleggen met de buurt: „Ons plan was om een tent neer te zetten en te zeggen: kom maar naar ons toe. Helaas kan dat nu niet door de coronaregels.”

In plaats daarvan gaan ze een flyeren in de buurt en verzamelen ze e-mailadressen: „We zijn met een klein groepje en we willen graag iedereen informeren over de gang van zaken, zodat straks iedereen in de gelegenheid is z’n mening te geven.”

Pan Rietweg Dronten

.

Video 4 juli 2020


Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 21 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 21 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden