De locatie GroenRijk aan de Rietweg.
De locatie GroenRijk aan de Rietweg. ©maartenheijenk.nl

Dronten wil 3 à 4 locaties met maximaal 300 ‘Polen’, deels op bedrijventerreinen

Gemeente

DRONTEN - Naast het ‘Polendorp’ aan de Visvijverweg wil het gemeentebestuur nog 3 à 4 grootschalige locaties die onderdak bieden aan maximaal 300 arbeidsmigranten. Het voormalige perceel van GroenRijk aan de Rietweg kan er eentje zijn. B en W denken aan 1 of 2 locaties op bedrijventerreinen.

„Om de komende 10 jaar te kunnen voldoen aan de behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting is het realiseren van 3 à 4 grootschalige (= maximaal 300 personen per locatie) huisvesting voldoende”, schrijft burgemeester Jean Paul Gebben in een brief aan de gemeenteraad.

Bedrijventerreinen

De afgelopen zomer bepaalde die gemeenteraad dat arbeidsmigranten niet op bedrijventerreinen mogen wonen. Daar is de raad in oktober op teruggekomen. 

De burgemeester speelt daar nu op in: „Wanneer wordt toegestaan om 1 of 2 locaties aan te wijzen op bedrijventerreinen, in combinatie met het realiseren van 1 of 2 grootschalige locaties elders, is er sprake van voldoende huisvesting voor de komende 10 jaar.”

Het gemeentebestuur stelt wel duidelijke voorwaarden aan ‘Polenhotels’ op bedrijventerreinen. Zo mogen ze de bedrijven niet in de weg zitten en staat de veiligheid voorop. Uiterlijk maart 2021 krijgt de raad meer informatie van B en W. Begin 2021 wordt de raad ook bijgepraat over het principeverzoek voor 300 arbeidsmigranten aan de Rietweg.

Landelijke proef

De gemeente Dronten is één van de vier gemeenten die meedoen aan een landelijke proef van het Rijksvastgoedbedrijf. In die proef wordt gekeken hoe dat Rijksvastgoedbedrijf gemeenten kan helpen ‘om duurzame en kwalitatief passende huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren’.

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden