Windmolens bij Swifterbant.
Windmolens bij Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Verwachtingen bij planschade windmolens getemperd: „Hooguit paar duizend euro”

Algemeen

DRONTEN - Inwoners van de gemeente Dronten moeten geen dollartekens in de ogen krijgen bij het claimen van planschade voor windmolens. Het gaat volgens Kees van der Lee van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SOAZ) uit Rotterdam om ‘hooguit een paar duizend euro’.

Op uitnodiging van de gemeente Dronten verzorgde Van der Lee onlangs een infoavond over planschade. Aansluitend beantwoordde hij een aantal schriftelijk ingediende vragen.

„Aan wat voor een tegemoetkoming moeten we denken als het een woning op circa duizend meter afstand van een turbine betreft met een waarde van 3 ton?”, wil één van de deelnemers aan de avond weten.

Van der Lee antwoordt dat het van veel factoren afhangt. „Maar uit ervaring weten wij dat het bij woningen in de genoemde prijsklasse op de genoemde afstand van een kilometer doorgaans om kleine bedragen gaat van hooguit een paar duizend euro. Als er al een tegemoetkoming toegekend wordt.”

No cure no pay

Een rechtsbijstandsverzekeraar kan volgens de deskundige de haalbaarheid van een planschadeclaim checken: „Of eventueel een andere professionele partij. Vaak werken deze op ‘no cure no pay’-basis en spreken zij met aanvragers af dat zij een bepaald deel van de tegemoetkoming krijgen.”

Van der Lee benadrukt dat inwoners hun aanvragen individueel moeten indienen: „Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld. Het maakt dus niet uit of er dat één, tien of duizend zijn.”

Gezondheidsrisico’s

Tijdens zijn presentatie stelde de adviseur dat gezondheidsrisico’s niet relevant zijn als het om planschade gaat. Daar kreeg hij verschillende vragen over. „De beoordeling richt zich op de woning en het vastgoed, niet op de bewoner”, legt Van der Lee uit. Bij planschade wordt gekeken naar ruimtelijke effecten: „Gezondheidsrisico’s vallen daar niet onder.”

Op de vraag waar dan wel gezondheidsschade kan worden geclaimd, antwoordt de medewerkers van SOAZ: „Dat kan hooguit in een civiele procedure.” 

Planschade

Windplanblauw

Windplangroen

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 9 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 9 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 10 uur geleden