Hugo de Jonge biedt excuses aan: „Ik heb Dronten groot onrecht aangedaan”

Algemeen

DRONTEN - „Mijn oom is er jaren burgemeester geweest!” Dat zei minister Hugo de Jonge vanavond aan het eind van het coronadebat in de Tweede Kamer. Hij deed die uitspraak nadat hij excuses had aangeboden voor de suggestie dat er in Dronten veel coronabesmettingen zouden zijn.

„Ik heb een hele grote fout gemaakt en die mòet ik herstellen, want anders heb ik voor eeuwig ruzie met alle mensen in Dronten”, zei de minister, „Het zit zo: we gaan grootschalig testen. Dat gaan we doen in een aantal gemeenten, onder andere ook Dronten.”

Prachtige gemeente Dronten

„Ik heb dat beargumenteerd met: overal waar de prevalentie (aantal besmettingen per duizend inwoners - red.) heel hoog is, gaan we beginnen met dat grootschalig testen. In dat rijtje heb ik Dronten genoemd”, vervolgde de minister, „Maar de prevalentie ìs niet absurd hoog in Dronten. Daarmee heb ik Dronten een groot onrecht aangedaan. En ik wil dat bij deze herstellen. Excuses aan alle inwoners van de gemeente Dronten, de prachtige gemeente Dronten.”

Kamervoorzitter Khadija Arib wilde weten of er iemand uit Dronten aanwezig was. Hugo de Jonge zat alweer op zijn plaats en zei: “Mijn oom is er jaren burgemeester geweest!”

Aat de Jonge was vanaf 2004 burgemeester van Dronten. In 2018 werd hij opgevolgd door Ineke Bakker. 

Grootschalig testen

.