Bever
Bever cricro

Stadsbewoners in Flevoland kijken er niet meer van op als ze een bever tegenkomen

Algemeen

DRONTEN - Flevoland telt ruim 250 bevers en 85 bewoonde burchten. Dat blijkt volgens Landschapsbeheer Flevoland uit een telling van 2020.

De populatie bevers in Flevoland is ontstaan dankzij enkele bevers van het Natuurpark Lelystad. Zij ontsnapten dertig jaar geleden uit het park. De populatie is sindsdien gestaag gegroeid.

Landschapsbeheer houdt de populatie in de gaten om de bever bescherming te kunnen bieden. „Langzamerhand heeft dit prachtige dier zich in de polder een plaats weten te verwerven en verrijkt hij onze natuur. De aantallen groeien nog steeds en de populatie verspreidt zich steeds meer over de polder.”

De stad in

„Vestigde de bever zich eerst vooral via de grote vaarten, nu spelen de kleinere watergangen een belangrijke rol. Bevers vestigen zich op plekken met bomen aan de waterkant en de beste plekken in het buitengebied lijken nu wel bezet”, aldus Landschapsbeheer.

„Daarom trekken de bevers de laatste vijf jaar ook meer de stad in. Sommige bewoners kijken er niet meer van op als ze ’s avonds tijdens een ommetje een bever tegenkomen.”

Knaagwerk van een bever.