Windplan Blauw.
Windplan Blauw. Sandra Cryns

Effecten van windmolens op gezondheid niet één op één vertalen naar Dronten

Algemeen

DRONTEN - „De vermeende effecten op gezondheid of leefomgeving zijn niet altijd direct één op één te vertalen naar de situatie in onze gemeente.” Dat schrijft wethouder Roelof Siepel over de gezondheidsrisico’s van windmolens.

Er is de afgelopen maanden van veel kanten gewezen op mogelijke nadelige invloeden van windparken. Het gemeentebestuur heeft daar al eerder op geantwoord en doet dat nu opnieuw.

Geen bewijs

„Uit de literatuur bleek niet dat het zogeheten ‘laagfrequent geluid’ (lage tonen) van windturbines voor extra hinder zorgt in vergelijking met gewoon geluid”, schrijft het college, „Voor andere gezondheidseffecten van het geluid van windturbines, geeft wetenschappelijk onderzoek geen eenduidig bewijs.”

Volgens B en W voldoen Windplan Blauw en Groen aan alle normen. Ook beschikken beide windparken al over onherroepelijke vergunningen. 

Tegenstanders vinden dat de molens te dicht bij woonwijken komen. B en W zijn het daar niet mee eens:  „De ‘veilige’ norm van tien keer de tiphoogte wordt door geen enkel wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Er is daarnaast ook geen wetgeving waar dit in is opgenomen.”

Afspraken

De gemeente heeft met de initiatiefnemers van beide windplannen afspraken over geluidsniveaus op de woningen: „Door deze afspraken dragen partijen gezamenlijk zorg voor de naleving van de wettelijke normeringen en daarmee ook de gezondheid van inwoners.”

Wel heeft het college begrip voor de zorgen van inwoners. De gemeente zegt hulp toe aan inwoners die zich benadeeld voelen.

Windplanblauw

Windplangroen

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 8 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 8 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 9 uur geleden