Afbeelding
Signe Allerslev

Windplan Groen bouwt vleermuishotels met ook ruimte voor torenvalken en marters

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Windplan Groen gaat mettertijd de windmolens bij kritische omstandigheden stilzetten om te voorkomen dat vleermuizen tegen de ronddraaiende wieken vliegen. Daarnaast worden er in het gebied van de windturbines twee zogenaamde ‘vleermuishotels’ geplaatst. Dit meldt de windkoepel op haar website.

„De ronddraaiende wieken van windturbines kunnen fataal zijn voor vleermuizen”, aldus de windkoepel, „Daarom is voor Windplan Groen uitgebreid onderzocht hoeveel en welke soorten vleermuizen in het projectgebied leven. Vervolgens is ingeschat hoeveel vleermuisslachtoffers de windturbines per jaar kunnen veroorzaken.”

Slachtoffers voorkomen

Het is bekend wanneer de omstandigheden geschikt zijn voor vleermuizen en ze in de buurt van de draaiende wieken kunnen komen: „Als deze omstandigheden zich allemaal tegelijk voordoen, staan in de eerste en laatste twee uur van de nacht windturbines stil en worden zo vleermuisslachtoffers voorkomen.”

Daarnaast komen er twee vijf meter hoge vleermuishotels. Deze worden gebouwd op de grens van het open land en bosachtige omgeving. Eentje komt er bij akkerbouwer Jacques van Dongen aan de Stobbenweg.

De vleermuishotels bestaan uit twee elementen: „Het ene deel is meer geschikt voor vleermuizen die normaal gesproken in gebouwen leven en het andere deel voor soorten die in bomen verblijven.” Bovenop de hotels komt een kast voor torenvalken en onderin een speciale box waar marters kunnen verblijven.

Windplangroen