Teststraat aan de Nijverheidsweg.
Teststraat aan de Nijverheidsweg. ©maartenheijenk.nl

COLUMN | Grootschalig testen gaat om de wetenschap, niet om jouw gezondheid

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

Waarom komt er geen corona-teststraat in Biddinghuizen? De burgemeester kon de gemeenteraad gisteravond in de openbaarheid geen duidelijkheid geven. ‘Onderzoekstechnische redenen’, zo klonk het vaag. Wilden raadsleden van de hoed en de rand weten? Dan moesten ze hem later maar even bellen.

Dat eerlijke antwoord is niet zo moeilijk: het gáát niet om de Biddinghuizenaren. Het gaat om het verzamelen van data. Het grootschalig testen is geen medisch onderzoek, het is een wetenschappelijk experiment.

Voor Biddinghuizen luidt het experiment: zijn de inwoners bereid het risico te lopen op een coronabesmetting in bus 147 in ruil voor een testuitslag?

Regel 1 in het lijstje van coronamaatregelen is nog steeds: blijf thuis! Aan heel Dronten wordt de komende zes weken gevraagd juist niet thuis te blijven. Zij krijgen de oproep om naar een testlocatie te komen: één, twee of drie keer, ook als je geen klachten hebt.

Als iedereen daaraan maximaal gehoor geeft, worden er elke minuut 7 inwoners getest. Ofwel: een gigantische logistieke operatie met veel contactmomenten en dus risico op coronabesmettingen.

Bovendien is het een haastklus, waarbij nog veel onduidelijk is. Wie krijgen precies jouw testgegevens in handen? Hoe wordt de bereidheid om mee te werken aan isolatie en quarantaine gemeten? Moeten de deelnemers daarvoor een vragenlijst invullen? Is dat verplicht?

Voor de duidelijkheid: dit is géén oproep om je niet te laten testen. Het is alleen een constatering dat het bij het grootschalig testen niet om jouw gezondheid gaat, maar om de wetenschap.

Er is niks mis mee om die wetenschap te dienen. Immers, het gaat om het grotere belang: hoe krijgen we corona eronder? De Drontenaren maken de komende weken de afweging of ze hun persoonlijk belang daarvoor even opzij zetten.

Grootschalig testen

Column

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden