Disselhorst was één van de eerste warenhuizen.
Disselhorst was één van de eerste warenhuizen. Beeldbank stichting Geschiedschrijving

Polderleven in Beeld | De warenhuizen

Algemeen

(door Stichting Geschiedschrijving Dronten)

In het archief van de Stichting Geschiedschrijving bevinden zich foto’s van de winkels van Slot, Disselhorst en Kloppenburg. Zij waren de eigenaren van de eerste warenhuizen. De foto’s laten zien wat zij in die tijd zoal verkochten.

Zo zien we bij Slot naast kachels ook grasmaaiers staan. De woningen werden toen met kolen verwarmd. Daarom hadden ze ook een kolenhok en heeft een aantal huizen nu nog altijd een schoorsteen. 

De handgrasmaaier was toen zeker geen overbodige luxe. Wie door de centra van de drie dorpen loopt, kan het niet ontgaan dat de tuinen nogal diep zijn. Het grootste deel ervan was in die tijd met gras ingezaaid.  

Op de foto van Disselhorst zien we veel witgoed, zoals wasmachines, gasfornuizen, koelkasten, diepvriezers en de bijna onmisbare centrifuges. Wasmachines maakten alleen de was schoon, daarna moest je spoelen en als laatste handeling diende de was te worden uitgewrongen. De centrifuges bleken dan een uitkomst te zijn. 

Bij Kloppenburg zien we rijwielen, lampen, stofzuigers en gasstellen. Gekookt werd er toen op butagas. Het gas zat in flessen. Nadeel was dat ze altijd op cruciale momenten leeg raakten. Altijd natuurlijk tijdens het koken en als het even tegenzat ook nog een zondag.

Polderleven in Beeld