AZC Dronten.
AZC Dronten. ©maartenheijenk.nl

COA ontkent ‘foltering’ van homoseksuele asielzoeker in AZC Dronten

Algemeen

DRONTEN - Volgens LGBT Asylum Support is een homoseksuele asielzoeker in het AZC Dronten negen dagen lang in een sobere, onverwarmde ruimte achtergelaten. „Het grenst aan foltering door de overheid”, schrijft voorzitter Sandro Kortekaas. Een woordvoerster van het COA ontkent dat. Zij bevestigt dat er sprake is geweest van een defecte thermostaat, maar stelt dat deze bij constatering meteen is gerepareerd.

Vanwege de privacy van de bewoner kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet al te diep op de zaak ingaan. De woordvoerster erkent wel dat de man een ‘time-out’ opgelegd heeft gekregen: „Dat was wegens grensoverschrijdend gedrag.”

Woorden als ‘foltering’ laat het COA voor rekening van de heer Kortekaas. Met klem wordt tegengesproken dat COA-medewerkers een asielzoeker bewust in de kou laten zitten: „Dat soort praktijken doen we absoluut niet.”

De woordvoerster vertelt dat een asielzoeker tijdens een time-out alleen in een bungalow zit: „Maar meneer kan naar buiten, kan naar de medische opvang als dat nodig is en er is regelmatig contact met meneer.”

Homofoob gedrag

Volgens LGBT Asylum Support gaat het om een asielzoeker met een psychische stoornis. Zij stellen dat de time-out aan hem is opgelegd nadat hij geklaagd zou hebben over het homofoob gedrag van een medebewoner die hem voor ‘flikker’ uitmaakte: „Pas toen LGBT Asylum Support de politie inschakelde, heeft het COA de man een elektrisch straalkacheltje gegeven als ook een extra deken.”

LGBT Asylum Support heeft over het incident een brief gestuurd naar de staatssecretaris en Tweede Kamer. Daarin wordt gesteld dat er tijdens de time-out geen toezicht was en dat de medicatie niet toereikend was. „We zijn woedend”, zegt Kortekaas, „Het is mensonterend hoe het COA omgaat met een zeer kwetsbare homoseksuele asielzoeker door hem stomweg aan zijn lot over te laten.”

Ook vindt LGBT Asylum Support dat de time-out op gebrekkige vorm tot stand is gekomen zonder hoor- en wederhoor: „Het COA is hier zowel de rechtsprekende macht als de uitvoerende macht. Dat is onwenselijk.”

LGBT Asylum Support

Video: een actie van LGBT Asylum Support in Dronten (10 aug. 2020).


Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 13 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden