Er werd maandag een schets van de nieuwe brug getoond.
Er werd maandag een schets van de nieuwe brug getoond. screenshot

Autoverkeer krijgt in de toekomst bij Roggebot voorrang boven vaarverkeer

Algemeen

DRONTEN - De huidige brug bij Roggebotsluis is eigendom van Rijkswaterstaat. De nieuwe brug wordt straks eigendom van de provincie Flevoland. Daarmee verandert ook het beleid. „Het betekent dat het vaarverkeer moet wachten op het autoverkeer”, vertelden de overheden maandag tijdens een digitale informatiebijeenkomst.

De nieuwe brug wordt ongeveer 2,5 meter hoger dan de huidige brug. Daardoor is de verwachting van de provincie Flevoland dat de brug minder vaak open hoeft en dus dat er minder files zijn.

7 meter hoog

Een buurman wees maandag op de talrijke zeilbootjes: „Ik vraag me echt af of die brug minder vaak open gaat.” Hij kreeg als antwoord dat een professioneel bureau onderzoek heeft gedaan: „En die hebben becijferd dat er een forse reductie ontstaat van hoe vaak de brug open moet als hij 7 meter hoog wordt.”

Beide betrokken provincies verwachten voor het autoverkeer veel voordeel van de nieuwe eigenaar: „Nu is Rijkswaterstaat de beheerder en dat betekent dat het vaarverkeer altijd boven het autoverkeer gaat. Bij de provincie Flevoland is het straks precies andersom.”

Twee vaargeulen

Omgevingsmanager Redmer Leegstra van de aannemerscombinatie vertelde bovendien dat er straks twee vaargeulen komen. De ene vaargeul gaat onder het bewegende deel door en de andere onder het vaste deel. Deze tweede vaargeul is zo breed dat er in twee richtingen kan worden gevaren.

Het betekent dat de beroepsvaart en de boten met een mast onafhankelijk van elkaar onder de brug door kunnen. „Dit bevordert de doorstroomsnelheid.” Ook het verwijderen van de sluis bij Roggebot komt volgens de betrokkenen de doorstroomsnelheid ten goede.

Knooppunt Roggebot

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden