Hondenpoep
Hondenpoep ©maartenheijenk.nl

BOA’s gaan niet extra op hondenpoep letten: „Het effect is bijna nul”

Gemeente

DRONTEN - De verwachting is dat de gemeente het wel even oplost, schrijven B en W over het probleem van de hondenpoep. Het gemeentebestuur wijst er in haar nieuwe beleid echter op dat de veranderingen vooral vanuit de mens zelf moeten komen. Alleen als er in een bepaald gebied excessen zijn, wil de gemeente gericht handhaven.

Zoals in elke gemeente staat hondenpoep ook in Dronten hoog op de agenda. De afgelopen jaren kwamen er in het gemeentehuis veel meldingen en klachten binnen. Daarom hebben B en W een nieuw beleid geschreven. Inwoners en andere belanghebbenden mogen daar een plasje over doen en daarna wordt het definitief vastgesteld.

Niet handhaven

In hun voorstel zet het college niet in op handhaving door BOA’s: „Intensivering van toezicht en handhaving lost het probleem niet op. De pakkans is klein, want iemand moet ‘op heterdaad’ worden betrapt. Het betrappen van een overtreder is een toevalstreffer. De kosten van specifiek toezicht op honden door BOA’s wegen niet op tegen het effect ervan, dat bijna nul is.”

De gemeente wil de verantwoordelijkheid meer bij de hondenbezitter en de samenleving leggen, maar gaat de regels en de hondenuitlaatkaart wel vaker onder de aandacht brengen. In de regels staat dat honden binnen de bebouwde kom moeten zijn aangelijnd en dat ze verboden zijn op kinderspeelplaatsen. Regel is ook dat de poep moet worden opgeruimd.

Afvalbakken

„Er worden geen verbodsborden en afvalbakken geplaatst”, schrijven B en W. Wel komt er een inventarisatie van de bestaande afvalbakken en wordt er gekeken naar verzoeken om op bepaalde plaatsen een afvalbak te plaatsen.

In de gemeente Zeewolde hebben de ondergrondse afvalcontainers aan de zijkant een klepje voor zwerfafval en hondenpoepzakjes. Voor het openen van dat klepje is geen afvalpas nodig. B en W van Dronten zien de voordelen van zo’n klepje, maar de ondergrondse containers in Dronten zijn daarvoor niet geschikt.

Hondenpoepzakjes

Hondenpoepzakjes ziet de gemeente Dronten niet zitten: „De gemeente gaat dan wel heel ver in haar faciliterende rol. De vraag is wat het effect hiervan is op het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitter.”

Speelveldjes

Er komen in de gemeente Dronten geen omheinde speelveldjes voor honden. Volgens het gemeentebestuur is er geen geld voor: „ En de ervaring leert dat het realiseren van nieuwe (uitlaat)voorzieningen in bestaande wijken lastig is. Het draagvlak hiervoor vanuit de omgeving is vaak klein.”