Ramazan Yazir - CDA
Ramazan Yazir - CDA ©maartenheijenk.nl

CDA overweegt hondenbelasting opnieuw in te voeren om extra BOA’s te betalen

Gemeente

DRONTEN - CDA-raadslid Ramazan Yazir overweegt met een voorstel te komen om de hondenbelasting in de gemeente Dronten opnieuw in te voeren. Met de opbrengst wil hij extra BOA’s aanstellen, die onder andere de controle op hondenpoep kunnen oppakken.

De gemeente heeft nu 2,5 buitengewone opsporingsambtenaren. In het voorstel van B en W worden dat er volgend jaar 4,5. Leefbaar Dronten stelt voor om er 6,5 van te maken.

„Wij maken ons sterk voor een afdeling handhaving die zijn taken naar behoren kan uitvoeren”, zegt Jan Ammerlaan (Leefbaar). Hij constateert dat de BOA’s steeds meer taken krijgen overgedragen van de politie en dat ook de controle op coronamaatregelen er is bijgekomen.

Blauwe schijf

„Waarom zou je een blauwe schijf gebruiken als er toch niemand controleert?”, vraagt Ammerlaan zich af. In zijn opsomming van BOA-taken noemt hij verder de huisvesting van studenten en arbeidsmigranten, de hondenpoep en de afvaldumpingen: „We hebben regels en dat is niet voor niets. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat er gecontroleerd wordt.”

Het pleidooi van Leefbaar wordt gesteund door veel fracties. De vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen. De suggestie om het uit de hondenbelasting te betalen, krijgt veel minder steun. „We hebben die hondenbelasting niet voor niets afgeschaft”, zegt Ammerlaan. „Een belachelijk voorstel”, vindt Frans Rietdijk (SP). „Dat zou niet sympathiek zijn”, meent Ingrid Paalman (ChristenUnie).

Betrouwbaar

Verschillende partijen die indertijd tegen de afschaffing van de hondenbelasting stemden, staan niet te springen om het opnieuw in te voeren. „Je wilt een betrouwbare overheid zijn en dan kun je niet opeens de hondenbelasting weer invoeren”, overweegt Suzanne Stoop (PvdA), „Maar die BOA’s gaan er komen. Ik weet alleen nog niet hoe.”

De beslissingen over de extra BOA’s en de hondenbelasting worden genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 5 november.

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 4 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 4 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 5 uur geleden