Herman Kraak ontvangt de eerste leerlingen van het Ichthus College na de lockdown.
Herman Kraak ontvangt de eerste leerlingen van het Ichthus College na de lockdown. ©maartenheijenk.nl

Ichthus College nog lang niet klaar voor verhuizing naar stationsomgeving

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten speelt met plannen om in 2025 een nieuwe school voor voortgezet onderwijs te bouwen in de omgeving van het station en schoolgebouw Het Perron. In dat gebouw moeten het Ichthus College en Almere College samenwerken. Wat rector Herman Kraak van het christelijke Ichthus College betreft bevinden de plannen zich nog in een pril stadium.

Kraak is sinds januari directeur/rector van het Ichthus College in Dronten. De geboren en getogen Fries werkt sinds 1992 in het voortgezet onderwijs. Hij begon als leraar aardrijskunde aan het Emelwerda College in Emmeloord en werd daarna afdelingsleider. Via een onderwijsgroep in Utrecht keerde hij terug naar de school in zijn woonplaats Emmeloord. „En ik ben trots dat ik nu directeur/rector van het Ichthus College in Dronten ben.”

Wat is de stand van zaken rond jullie nieuwbouw?
Herman Kraak: „Die bevindt zich nog in een heel, héél pril stadium. Dat zijn eerste verkennende gesprekken, meer is het nog niet.”

Er ligt toch een tijdspad richting 2025?
„Oorspronkelijk wel. Ik weet dat de gemeente Dronten heel druk is met vooronderzoeken. Dat gaat natuurlijk in overleg met ons bestuur van de Landstede Groep. Maar het moet allemaal echt nog verder vorm en inhoud krijgen. Er is nog niets concreet.”

De heipalen liggen dus nog niet klaar.
„Zeker niet. Ik ben zelf ook heel benieuwd wanneer het zover is en wanneer we het kunnen hebben over een jaartal. Ik voorzie dat het iets later wordt dan 2025.”

Hoe staat het Ichthus College erin?
„Het is natuurlijk geweldig als je als school een nieuw gebouw mag ontwikkelen. Dan kun je ook voldoen aan de laatste wensen en eisen die je hebt om het onderwijs zo goed mogelijk te kunnen verzorgen voor de leerlingen. Naarmate een gebouw ouder wordt, merk je dat je intern allerlei aanpassingen pleegt om handen en voeten te kunnen geven aan nieuwe onderwijsinzichten. En op het moment dat je een nieuw gebouw kunt realiseren, kun je aan de voorkant met elkaar het gesprek voeren over je eisen en wensen. Dat is een hele mooie uitdaging en daarom is het van belang dat je bij het opstellen van de plannen meteen de mensen erbij betrekt die het onderwijs verzorgen. Dat hele proces moet nog opgestart worden.”

De gemeente Dronten stuurt aan op één school voor voortgezet onderwijs. Zijn jullie bereid om je identiteit op te geven?
„Nee, daar ben ik helemaal niet voor. Met samenwerken is niks mis. Dat juich ik alleen maar toe, zeker als het ervoor zorgt dat je het onderwijsaanbod in Dronten en omgeving op peil houdt of zelfs nog kunt versterken. Maar ook al ga je samenwerken, dan hoef je nog niet je identiteit op te geven. Je kunt heel goed samenwerken met behoud van je eigen identiteit, daarvan zijn legio voorbeelden, ook in deze regio.”

Moeten we dan denken aan een samenwerking zoals in Het Perron?
„Dat is inderdaad zo’n voorbeeld. Je ziet daar dat wij als Ichthus samenwerken in een leerroute met het MBO van Landstede en dat we met onze basis- en kaderafdeling samenwerken met het Almere College.”