Troostboom is sympathiek idee: „Maar niet ergens in een achterafstraatje”

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad bespreekt vanavond het plan van de ChristenUnie om in ieder dorp een corona-troostboom te plaatsen. Bomenkenner Jaco Houweling vindt het een sympathiek idee en zou kiezen voor een sierkers, magnolia, zakdoekenboom of gele pavia.

Jaco Houweling is specialist Groen en Bomen bij de gemeente Amsterdam. In zijn woonplaats Dronten verzorgt hij een maandelijkse bomenrubriek in DeDrontenaar.nl. Ook schreef hij een wandelroute door Dronten langs 27 verschillende bomensoorten.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de corona-troostbomen, heb jij dan suggesties?
Jaco Houweling: „Je zou kunnen kiezen voor iets wat op een bepaald moment van het jaar een mooie bloesem heeft. Dan kom je uit bij de sierkers of de magnolia. De bloesem in het voorjaar vinden de mensen over het algemeen prettig.”

Heb je nog meer suggesties?
„Je kunt ook denken aan de zakdoekenboom (zie video -red.). Die naam heeft natuurlijk al een verbinding met het troosten. Het is niet een hele grote boom, maar op het moment dat-ie bloeit - en dat is met name in de zomer - hangt hij vol met mooie, grote, witte schijnbloemen. Het is een hele opvallende boom, waarvan ik me kan voorstellen dat men die geschikt vindt als troostboom. Hij ziet er gewoon mooi uit.”

Moeten die bomen in de ruimte staan?
„Als je echt veel ruimte hebt en je zet er een bankje ofzo bij, dan kun je aan wat grotere bomen denken; bijvoorbeeld aan een gele pavia, een soort kastanje. Dan moet je je wel realiseren dat die echt groot worden. De sierkers, magnolia, zakdoekenboom en gele pavia zijn in ieder geval bomen die het op de grond in onze polder goed doen.”

Als je op internet zoekt naar herdenkingsbomen, dan worden vooral bomen genoemd die oud worden, zoals de tamme kastanje of de walnoot. 
„Dat kan. In de polder zou ik dan eerder voor een tamme kastanje gaan dan voor een walnoot. Een walnoot wil nog wel eens scheef zakken of last krijgen met z’n stabiliteit. Als je voor deze bomen kiest, moet je daar ook met de inrichting rekening mee houden. Dan moet je zeker weten dat je 100 of 150 jaar of misschien nog langer die ruimte kunt gebruiken voor zo’n boom. Als dat kan, dan is een tamme kastanje een prachtige boom om 250 of 300 jaar te laten staan. Nadeel is wel dat er vruchten uitvallen. Dan kun je er niet onder zitten, dus je moet nadenken hoe je dat inricht. Ook een eik of een es kunnen heel oud worden, alhoewel je dan weer rekening moet houden met de eikenprocessierups en de essentaksterfte.”

Wereldwijd wordt de Gingko Biloba vaak als herdenkingsboom gebruikt. Die bleef doorgroeien na de atoombommen in Japan en is daardoor een teken van hoop geworden.
„Dat zou ik niet adviseren. De gingko is een prachtige boom, we hebben er in Dronten een aantal staan, maar hij wordt pas na 50 of 60 jaar mooi. Een ander nadeel is dat je pas op latere leeftijd weet of je een mannelijke of vrouwelijke boom hebt. Heb je een vrouwelijke boom, dan krijg je vruchten die stinken naar overgeefsel, een hele ranzige lucht. Dan kun je er niet onder zitten.”

Wat vind je sowieso van het idee van een troostboom?
„Ik vind het initiatief  sympathiek. Een boom om bij te herdenken of bij stil te staan, daar kan ik alleen maar positief over zijn. Of het dan een troostboom alleen voor corona moet zijn, dat vind ik de vraag.”

„Wel wil ik de gemeente op het hart willen drukken: doe het goed! Maak er ruimte voor, investeer in een mooie boom en een mooie omgeving. Ga niet ergens in een verloren hoekje in een achterafstraatje iets neerzetten, want dan werkt het volgens mij niet.”