De schuur van Stichting Polderpioniers.
De schuur van Stichting Polderpioniers. Stichting Polderpioniers

ā€˜Museumā€™ met poldermachines komt halverwege tussen Dronten en Swifterbant

Algemeen

SWIFTERBANT - Stichting Polderpioniers heeft een schuur gevonden. Daar komen straks de machines te staan, die werden gebruikt bij de inpoldering en het cultuurrijp maken van Flevoland. Het ā€˜museumā€™ - zelf gebruiken ze de term bezoekerscentrum - komt in de Minderhoudhoeve aan de Elandweg, halverwege tussen Dronten en Swifterbant.

In december richtten vijf vrijwilligers de stichting op. Zij stelden zich ten doel een bezoekerscentrum te realiseren. Sindsdien werken ze hard. Ze maakten een website, breidden hun collectie machines uit, vonden een locatie, begonnen met het opknappen van die schuur en startten een donateursactie.

Iets terugdoen

De Minderhoudhoeve is genoemd naar de eerste directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. De RIJP gebruikte ā€˜m vroeger als proefboerderij. De huidige eigenaar, de familie Van der Eijk, stelde de plek voor de komende jaren beschikbaar aan de stichting. ā€žZij vonden het mooi om iets terug kunnen doen voor de gemeenschapā€, vertelt secretaris Niels van der Boom.

Het gaat om een voormalige stal die al jarenlang leeg staat. De landbouwmachines uit de begintijd van de polder zijn weliswaar minder groot dan de huidige machines, maar ze nemen wel behoorlijk veel ruimte in beslag. De stichting is dan ook blij met de grote ruimte aan de Elandweg, waarvoor ze bovendien geen commerciƫle huurprijs hoeven te betalen.

Opknappen

Van der Boom beseft wel dat er veel achterstallig onderhoud is. De vrijwilligers zijn al enkele maanden bezig in het pand, zodat er straks toch een representatieve ruimte is om bezoekers te ontvangen.

Wanneer het bezoekerscentrum open gaat, weten ze nog niet. Heel voorzichtig denken ze aan het eind van ā€˜t jaar. ā€žIk ben er eerlijk in: het komt ons eigenlijk wel goed uit dat we door corona zonder deadline de tijd hebben om alles op te knappen.ā€

Collectie

Ondertussen begint de collectie steeds meer vorm te krijgen. Een deel van de bestuursleden had al eigen machines. Inmiddels komt er meer en meer binnen. ā€žMensen kloppen bij ons aan en zeggen: ik heb nog wel iets staan. We hebben wat trekkers en machines gekregen, maar ook materiaal er omheen; documentatie, oude fotoā€™s en dat soort dingen.ā€

De collectie kreeg een enorme impuls toen alle machines van Batavialand naar de stichting gingen. Het museum in Lelystad had er zelf geen plek meer voor. ā€žHet stond al jaren letterlijk weg te rotten. Wij zeiden: dit kan zo niet langer, we moeten daar iets mee. Dat was Ć©Ć©n van de redenen om hiermee te startenā€, legt de secretaris uit.

Als de stichting er de fondsen voor kan vinden, wordt deze Lelystadse collectie langzaam maar zeker opgeknapt: ā€žIn ieder geval willen we ervoor zorgen dat het niet verder achteruit gaat.ā€

Goed dat er aandacht is

De bestuursleden constateren dat er veel belangstelling is voor hun initiatief. Dat blijkt uit het aanbieden van materialen voor de collectie en ook uit de reacties op Facebook. 

ā€žIedereen zegt: het is goed dat jullie er aandacht aan besteden en de handschoep oppakken. Ook van buiten Flevoland krijgen we veel reacties van mensen die affiniteit hebben met de inpolderingshistorie.ā€

Donateursactie

Twee weken geleden startte de stichting een donateursactie. ā€žEn dat loopt boven verwachting. Er melden zich ook veel bedrijven aanā€, weet Niels van der Boom.

ā€žHet is voor ons heel belangrijk dat we financiĆ«le steun krijgen. De gemeente en de provincie vinden ons initiatief goed, ze juichen het toe, maar financieel hoeven we daar niet veel van te verwachten. Tot nu toe betalen we alles uit eigen middelen. We zijn blij dat het bedrijfsleven nu bijspringt. Maar we zijn er nog lang niet en het zou fijn zijn als zich meer donateurs aanmelden.ā€

Stichting Polderpioniers

.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 12 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 12 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 13 uur geleden