Ton van Amerongen (VVD)
Ton van Amerongen (VVD) ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten wil bewoners echt niet intimideren bij de aanpak van ‘landjepik’

Algemeen

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen belooft de gemeenteraad dat de brieven van de gemeente Dronten over illegale tuinvergrotingen vriendelijker worden. Bovendien schakelt de gemeente een onafhankelijke mediator in voor de nog lopende zaken.

Al jaren pleit de gemeenteraad voor een begripvolle communicatie met de inwoners die gemeentegrond in gebruik hebben genomen. B en W deden keer op keer toezeggingen, maar de raad zag geen verbetering en was het de afgelopen maand helemaal zat. Van Amerongen (VVD) moest binnen twee weken met een verbeterplan komen. Die deadline legde hij naast zich neer, maar inmiddels heeft hij toch een brief naar de raad gestuurd.

Vrijwillig

Als inwoners gemeentegrond in gebruik hebben genomen, staat volgens de wethouder ‘de vrijwillige oplossing’ voorop: „We willen eerst het gesprek aangaan en zien eventuele handhaving als laatste middel.”

„Het is echter de toon die de muziek maakt”, voegt Van Amerongen daar meteen aan toe. Alles overwegende ziet hij dat de communicatie beter kan: „De ambtelijke en wat afstandelijke stijl kan nog steeds als onprettig voelen. Het kan en mag nooit de bedoeling zijn dat inwoners zich op enige wijze geïntimideerd voelen.”

Dit kalenderjaar

Het college zegt opnieuw toe de brieven aan de (vermeende) overtreders te herschrijven. Samen met de mediator verwacht de wethouder hiermee het proces en de communicatie te verbeteren. Hij streeft er nog steeds naar om het hele dossier dit kalenderjaar af te sluiten.

„Wij hopen u overtuigd te hebben dat we de communicatie en toon daarvan in de richting van de betrokken inwoners helder en correct in gaan zetten”, zo besluit de wethouder de brief aan de gemeenteraad.

Oneigenlijk grondgebruik

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 13 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden