De symbolische start van het project nieuwe natuur.
De symbolische start van het project nieuwe natuur. eigen foto gemeente Dronten - archieffoto

B en W: Protesten tegen nieuwe natuur staan helemaal los van bestemmingsplan

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten buigt zich deze maand over het bestemmingsplan voor het project nieuwe natuur aan de oostrand van de gemeente. Voorafgaand daaraan hebben B en W een brief aan de raad gestuurd, waarin hen op het hart gedrukt wordt dat het nu niet gaat om de bezwaren van agrariƫrs die zich gepasseerd voelen.

Er wordt al jaren gesteggeld over het project nieuwe natuur. Vorig jaar staken wethouder Roelof Siepel en enkele deelnemende agrariĆ«rs symbolisch de eerste schop in de grond voor de realisatie van het project. Ondertussen vindt een groep boeren, die zichzelf ā€˜jongā€™ noemen, dat de selectie van agrariĆ«rs niet zorgvuldig is geweest. Zij hadden graag meegedaan.

Onderhandelaar en verhoren

In dit conflict is inmiddels een onderhandelaar aangesteld. Het plan was dat de ā€˜gepasseerdeā€™ boeren en de gemeente in gesprek zouden gaan, maar door corona is dat tot nu toe steeds uitgesteld. Zowel de ondernemers als de tussenpersoon willen het namelijk niet via de telefoon of via internet doen.

Daarnaast vinden er op initiatief van de agrariƫrs momenteel verhoren plaats bij de rechtbank. De ondernemers horen getuigen onder ede, zodat ze kunnen beoordelen of een gang naar de rechtbank zinvol is.

Bezwaarschriften

Donderdagavond komt het bestemmingsplan ter sprake in de gemeenteraad. Er zijn verschillende bezwaarschriften tegen de plannen ingediend, ook door de agrariƫrs die boos zijn omdat zij niet mogen meedoen.

B en W drukken de gemeenteraad op het hart dat de meeste van deze bezwaren geen verband houden met het bestemmingsplan. Als het aan het college ligt worden deze brieven donderdag niet besproken.

ā€žDie bezwaren zijn niet ruimtelijk relevantā€, zo omschrijft het gemeentebestuur het, ā€žDit betekent dat de behandeling van de bezwaren in de zienswijzen niet plaats kunnen vinden in het kader van het ontwerpbestemmingsplan.ā€

Nieuwe natuur