Afbeelding
©maartenheijenk.nl

14 ‘kansloze asielzoekers’ uit Dronten vormen plaag voor winkeliers Kampen

112

KAMPEN - Een groep van veertien personen uit het asielzoekerscentrum in Dronten is verantwoordelijk voor een groot deel van de winkeldiefstallen in Kampen. Dat vertelt Johan Ekkel, korpschef van de politie in Kampen, aan de krant De Brug.

Vorig jaar deden winkeliers in de Hanzestad 121 keer aangifte van winkeldiefstal, het jaar daarvoor 131 keer. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er 45. Ofwel: een flinke toename, ondanks de lockdown waardoor veel winkels gesloten waren.

Veiligelanders

Volgens Ekkel hield de politie 19 keer één of meerdere personen uit de groep zogenaamde ‘veiligelanders’ aan. Hij vertelt tegen De Brug dat het samenhangt met de toegenomen bezetting op het AZC en de aanwezigheid van de groep ‘kansloze asielzoekers’. Dit zijn AZC-bewoners uit relatief veilige landen die geen reële kans maken op een verblijfsvergunning.

Begin januari meldde de gemeente Kampen nog dat er in de stad minder winkeldiefstallen werden gepleegd door AZC-bewoners: „Begin 2019 zijn in samenwerking met gemeente Dronten, Openbaar Ministerie, politie en Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verschillende maatregelen genomen om overlast terug te dringen”, vervolgt de gemeente Kampen, „Dit heeft z’n vruchten afgeworpen.”

Winkelverbod

Eén van die maatregelen is het opleggen van gebiedsverboden door de burgemeester. Mensen die twee keer op winkeldiefstal zijn betrapt, krijgen een winkelverbod voor alle supermarkten. Johan Ekkel roept winkeliers via de krant op om zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Winkeldiefstallen in Kampen

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden