De winkels in Kampen het dichtst bij het AZC.
De winkels in Kampen het dichtst bij het AZC. ©maartenheijenk.nl

Kampen heeft geen last meer van asielzoekers: Laat subsidie maar zitten

Algemeen

KAMPEN - Winkeliers in Kampen klaagden twee jaar geleden steen en been over winkeldiefstallen door bewoners van het asielzoekerscentrum Dronten. Inmiddels is de situatie verbeterd. De gemeente Kampen bedankte zelfs vriendelijk, toen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol één miljoen euro beschikbaar stelde voor lokale maatregelen tegen overlastgevende asielzoekers.

„In Kampen is de situatie inmiddels dusdanig dat het niet nodig is om extra te investeren in maatregelen bovenop de maatregelen die al getroffen waren”, vertelt een woordvoerster van de gemeente Kampen, „Een beroep doen op deze regeling was daarom niet nodig.”

Vruchten afgeworpen

„Begin 2019 zijn in samenwerking met gemeente Dronten, Openbaar Ministerie, politie en Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verschillende maatregelen genomen om overlast terug te dringen”, vervolgt de gemeente Kampen, „Dit heeft z’n vruchten afgeworpen.”

Eén van die maatregelen is het opleggen van gebiedsverboden door de burgemeester. Mensen die twee keer op winkeldiefstal zijn betrapt, krijgen een winkelverbod voor alle supermarkten: „Deze maatregel geldt overigens voor iedereen die winkeldiefstal pleegt en niet alleen voor bewoners van het AZC.”

Politie

Verder zitten politie, AZC en COA regelmatig met elkaar rond de tafel. Ook wordt er samengewerkt met de Landelijke Eenheid van de politie. Tenslotte heeft de politie van zowel Dronten als Kampen een vaste contactpersoon voor het AZC.

Overlastgevende asielzoekers