Bewoners van De Manege en De Landmaten zijn ’t meest betrokken bij hun buurt

Algemeen

DRONTEN - De betrokkenheid bij de buurt en de waardering van de bevolkingssamenstelling zijn in de gemeente Dronten ’t hoogst in de wijken De Landmaten en De Manege. Dronten Noord, Oud Dronten en Oud-Biddinghuizen Buiten scoren op deze punten beneden gemiddeld.

RIGO Research en Advies heeft in opdracht van de gemeente Dronten en Oost Flevoland Woondiensten onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in de gemeente. Daarbij is onder andere gekeken naar wat de ‘sociale woonomgeving’ wordt genoemd.

Betrokkenheid

Als het gaat om betrokkenheid van de bewoners, krijgen de buurten De Schalm, De Ketting en de Kaapstander in Dronten de hoogste waardering. Ook de buurten Bremerpark in Biddinghuizen en De Manege en De Landmaten in Dronten scoren hoger dan het gemeentelijk gemiddelde.

„De betrokkenheid van de bewoners wordt het minst positief beoordeeld in de buurten Nieuwe Bloemenbuurt (5,8), Oud-Biddinghuizen Buiten (5,4), Dronten Noord (5,6) en Oud Dronten (5,4). Deze cijfers zijn lager dan het gemeentelijk gemiddelde”, aldus het rapport van RIGO.

Bij waardering van de bevolkingssamenstelling, springt Biddinghuizen er in negatieve zin uit. In de hele gemeente Dronten krijgt dit een 7,2, in het dorp Biddinghuizen een 6,9.

Positieve trend

RIGO vroeg de bewoners of ze iets voor de buurt doen. Bijna de helft beantwoordt deze vraag met ‘ja’. De onderzoekers zien op dit terrein een ‘positieve trend’ ten opzichte van onderzoek uit 2016.

Van de bewoners die een bijdrage leveren aan de buurt, doet 81% aan burenhulp, 30% aan buurtpreventie en 25% organiseert feestelijkheden. Ook bij inwoners die nu nog niets doen maar het wel willen, is burenhulp, buurtpreventie en het organiseren van een buurtfeest ’t meest populair.