Busstation Dronten
Busstation Dronten ©maartenheijenk.nl

Kaalslag bij het OV: Van de 8 buslijnen in Dronten blijven er 2 ongeschonden

Algemeen

DRONTEN - Er rijden acht buslijnen in de drie dorpen van de gemeente Dronten. Volgens de huidige plannen blijven er daarvan volgend jaar slechts twee intact. Vier buslijnen worden geschrapt en twee gaan het hele jaar door volgens de vakantiedienstregeling rijden met minder bussen in de spits. Alleen lijn 143 (Dronten - AZC - Kampen) en lijn 145 (Swifterbant - Lelystad) blijven hetzelfde.

Het openbaar vervoer krijgt vanuit Den Haag en de provincies compensatie voor het mindere aantal reizigers als gevolg van corona. Omdat die steun volgend jaar misschien wegvalt maken de OV-regio’s plannen om weer financieel gezond te worden.

Vier buslijnen opheffen

In het saneringsplan van de OV-regio IJsselmond worden vanaf 2022 zes buslijnen opgeheven. Vooral de busreizigers in de gemeente Dronten krijgen het voor hun kiezen met vier van die zes lijnen.

Deze vier te schrappen lijnen zijn: de beide stadsdiensten in Dronten (lijn 21 en 22), de bussen tussen Dronten en Lelystad (lijn 163) en lijn 164 tussen Swifterbant en Lelystad.

Lege bussen

De vier op te heffen lijnen kennen volgens de OV-regio een te lage bezetting. De bus tussen Lelystad en Dronten telde in het jaar 2019 - dus vóór corona - gemiddeld 7 passagiers per rit. Volgens het saneringsplan kunnen zij net zo goed met de trein reizen.

De beide stadsdiensten in Dronten telden gemiddeld 8,5 reizigers per rit. „De fiets en streeklijnen zijn een goed alternatief”, zo luidt de motivatie voor de opheffing.

Buslijn 164 tussen Lelystad en Swifterbant via de Runderweg rijdt alleen ’s ochtends vroeg. Van de zes te schrappen buslijnen is deze het meest populair met gemiddeld 14 passagiers per rit.

Vakantieregeling

Twee andere buslijnen in de gemeente Dronten rijden straks continu volgens de huidige vakantiedienstregeling: lijn 146 (Dronten - Swifterbant - Emmeloord) en lijn 147 (Dronten - Biddinghuizen - Harderwijk). Het betekent dat de extra ritten tijdens de spits vervallen.

B en W van Dronten hebben eind april een reactie op dit plan gestuurd. Het verzoek van DeDrontenaar.nl om die brief te mogen inzien is door de gemeente nog niet gehonoreerd.

Update

  • Zaterdag 22 mei, 12:25 uur: In dit artikel was aanvankelijk per abuis lijn 145 niet vermeld.

Kaalslag OV

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 4 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 4 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 5 uur geleden