Een 'zusje' van het Oktoberfest in Dronten werd georganiseerd in 's Hertenogenbosch.
Een 'zusje' van het Oktoberfest in Dronten werd georganiseerd in 's Hertenogenbosch. eigen foto

In je lederhose of dirndl naar Oktoberfest op Meerpaalplein: „Iedereen is gelijk”

Algemeen

DRONTEN - Twee avonden met twee keer tweeduizend feestende mensen in een tent op het Meerpaalplein. Dat is het doel van Martijn Verbeek, de organisator van het Oktoberfest Dronten op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober. Drontenaren kunnen hun lederhose of dirndl klaarleggen.

Een Oktoberfest in Dronten, hoe komt je daartoe?
Martijn Verbeek: „Wij organiseren in meerdere steden een Oktoberfest. Via-via kwam de vraag of we het in Dronten wilden doen op het Meerpaalplein. Zo is het ontstaan.”

Wat is het plan?
„Er is op de vrijdag en de zaterdag een programma van zeven uur ’s avonds tot één uur ’s nachts. Daarvoor zijn we al gestart met de voorverkoop. We zitten nog te twijfelen wat we met de zaterdagmiddag doen. Misschien kun je dan gewoon naar binnen lopen, misschien moeten we ook met kaartverkoop werken. Dat heeft ook een beetje te maken met de vraag hoe tegen die tijd de coronaregels zijn.”

Komt er een grote tent?
„Jazeker, een tent van 20 bij 50 meter met een transparante voorzijde. Daardoor kun je ook van buiten een beetje meemaken wat er binnen allemaal gebeurt.”

Op hoeveel mensen hoop je?
„Als het moet kunnen we twee keer 2.500 mensen hebben, maar in Dronten richten we ons op twee keer tweeduizend.”

Zijn alle vergunningen binnen?
„Er zijn gesprekken geweest en de gemeente staat er voor open. De aanvraag gaat binnenkort de deur uit en ik reken erop dat het goed komt.”

Treden er artiesten op?
„Natuurlijk! Er zijn feesten die zich richten op grote namen als een André Hazes. Wij vinden het leuker om dichter bij de traditie van het Oktoberfest te blijven. Eén naam kan ik alvast noemen: Legata Lederhosen Power. Dat zijn twee mannen uit Zuid-Limburg die op accordeon de klassiekers spelen van het Oktoberfest in München. Ofwel de muziek waarbij die licht-carnavaleske sfeer ontstaat en je het gevoel krijgt dat je niet stil kunt blijven staan. Dat zorgt ervoor dat het geheid een gezellige avond wordt.”

Op welke doelgroep richt het Oktoberfest zich?
„Alles wat 18-plus is. En daarmee bedoel ik ook álles wat 18-plus is. We merken op andere plaatsen dat er bijvoorbeeld voetbalteams komen, maar ook hele families: het mannenuitje van de familie of juist alleen de dames.”

En dan zitten aan lange tafels, zingen en bier drinken uit pullen?
„Natuurlijk is er bier uit pullen, maar we proberen het wel wat actiever te maken. Onze lange tafels zijn hang-statafels, waardoor je de boel wat meer in beweging krijgt.”

Hoe ben jij gekomen tot het organiseren van dit soort feesten?
„Ik kom uit Vught, bij Den Bosch. Ik vind het leuk om evenementen te organiseren, ben erin opgeleid en doe het naast mijn werk. Een paar jaar geleden had ik het plan om een groot feest te organiseren op de Parade, het grootste plein van Den Bosch aan de voet van de Sint-Jan. Dat is gelukt en van daaruit zijn we verder gaan denken. De gemeente Groningen benaderde me om daar iets soortgelijks te organiseren op de Grote Markt. Dat kon vorig jaar niet doorgaan, maar staat dit jaar wel weer gepland.”

We willen niet vals bescheiden zijn, maar Den Bosch en Groningen zijn een stukkie groter dan Dronten. Hoe ben je in Dronten beland?
„Het contact is gelegd door enkele ondernemers, waarvan sommigen ook betrokken waren bij de Meerpaaldagen. Via hen hoorden we dat er in Dronten vraag is naar wat meer activiteiten op het plein. Daar werken wij als stichting Oktoberfest graag aan mee.”

Je doet het net als in ’s-Hertogenbosch en Groningen middenin het centrum.
„Ja, dat vind ik belangrijk, dat we in het hart van de samenleving zitten, op locaties met mooie gebouwen er omheen, met terrassen, op de plek waar het gebéúrt. Je ziet steeds vaker evenementen vanwege de veiligheid buiten de stad. Dat snap ik op zich, maar als je het goed beheerst gebeurt er niks op zo’n feest.”

Hoe verklaar je dat?
„Het is een soort semi-familie-evenement. Ja, er wordt bier gedronken en er komen grote vriendengroepen. Maar iedereen draagt hetzelfde pakje en er is geen verschil tussen zeg maar een advocaat en een hovenier. Er is ook geen VIP-ruimte ofzo, iedereen is gelijk. Er is in de samenleving veel diversiteit met mensen die van alles van elkaar vinden. Ik zeg: trek nou eens allemaal hetzelfde pakje aan, drink een biertje aan een tafel en probeer verbinding te zoeken. Die verbinding is de basiswaarde van het evenement zoals wij dat organiseren.”

Is er een dresscode?
„Het is niet zo dat je geweigerd wordt aan de deur. Maar het is een Duitse traditie en om samen het gevoel van een Oktoberfest te creëren is het wel handig als je een lederhose of een dirndl aantrekt. Dat maakt het hele spel veel leuker en in de praktijk gebeurt dat ook. Dat komt denk ik ook in Dronten wel goed.”

Oktoberfest

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.