De winkel van Kunstcollectief Dronten aan De Kiel.
De winkel van Kunstcollectief Dronten aan De Kiel. ©maartenheijenk.nl

Kunstmarkt op Meerpaalplein afgelast: „Misschien zijn we wel naïef geweest”

Cultuur

DRONTEN - „Misschien zijn we wel naïef geweest”, lacht Gerrie Snakenborg als een boerin met kiespijn. Kunstcollectief Dronten dacht dat haar kunstmarkt op het Meerpaalplein na de afgelasting in juli op zaterdag 4 september wel kon doorgaan. Toen ze woensdag de regels van de gemeente onder ogen kregen, vormde dat een koude douche. En dus is de kunstmarkt voor de tweede keer afgelast.

Het is voor ‘t eerst dat het kunstcollectief dit evenement organiseert. En dus erkent Gerrie dat ze deze tegenvaller misschien door onervarenheid niet zagen aankomen.

Eenvoudige maatregelen

„We dachten dat we het door konden laten gaan zonder die hele strenge eisen”, legt ze uit. De organisatie meende te kunnen volstaan met eenvoudige maatregelen, zoals eenrichtingsverkeer en het voorkomen van opstoppingen.

Woensdagmiddag kwamen echter de regels van de gemeente. „We moeten het Meerpaalplein afsluiten met hekken, we moeten namen noteren en dat soort dingen”, baalt de organisatie, „Dat hadden we niet meer verwacht.”

Vrijheid blijheid

Het was de bedoeling dat kunstenaars uit het hele land naar Dronten zouden komen, allemaal met uitsluitend eigen werk. ‘Vrijheid blijheid’, daar gaat het volgens het kunstcollectief om bij zo’n kunstmarkt. „Die strenge eisen, daar gaan we niet aan beginnen. Dan is de sfeer weg. Bovendien zien wij het niet zitten om het hele plein af te sluiten. En dus gaat het niet door.”

Vooralsnog legt ze zich erbij neer: „Het is even niet anders, het is jammer.” Maar van uitstel komt wat Gerrie Snakenborg betreft geen afstel: „Volgend jaar proberen we het gewoon weer. Zeker weten!”

Kunstcollectief Dronten