Meer banen in het openbaar bestuur.
Meer banen in het openbaar bestuur. Ā©maartenheijenk.nl

Aantal WW-uitkeringen in gemeente Dronten daalt in mei met 7,9%

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten is de afgelopen maand met 7,9% afgenomen: van 580 naar 534. Ten opzichte van vorig jaar is de daling nog forser. Toen waren er 671 WW-uitkeringen.

Persbericht UWV:

In mei daalden de WW-uitkeringen in de provincie Flevoland ten opzichte van april in alle sectoren. Ook vergeleken met mei 2020 was er een afname. De spanning op de arbeidsmarkt stijgt; werkzoekenden hebben meer kansen op werk en werkgevers komen moeilijker aan nieuw personeel.

Voor 2021 verwacht UWV eerst een toename van het aantal gewerkte uren in Nederland. De banen dalen dit jaar landelijk nog wel licht, gevolgd door een stijging in 2022. UWV verwacht voor Flevoland dit jaar al een lichte banengroei. Die toename doet zich onder andere voor bij de uitzendbranche en het openbaar bestuur.

Alle sectoren

Eind mei 2021 verstrekte UWV 7.335 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,6% (-439 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke afname van 6,3%. De daling deed zich in alle sectoren voor.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Flevoland is 17,2%, oftewel 1.526 uitkeringen. Deze afname is vrijwel gelijk aan de landelijke daling het afgelopen jaar (-17,1%).

Herstel arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt in Flevoland blijkt zich te herstellen van de coronacrisis. De WW-uitkeringen nemen af en het aantal vacatures groeit. Daarmee neemt de spanning toe; er zijn meer kansen voor werkzoekenden en werkgevers kunnen moeilijker nieuw personeel vinden.

Er zijn echter wel verschillen tussen sectoren en beroepen. Dat blijkt ook uit de arbeidsmarktprognoses die UWV voor 2021 opstelde. Dit jaar hebben deze prognoses door de coronacrisis een grote mate van onzekerheid.

Banengroei

UWV verwacht dat de arbeidsmarkt in de loop van 2021 en 2022 aantrekt. In 2021 neemt eerst het aantal gewerkte uren toe; landelijk met 2%. Het aantal banen van werknemers daalt dit jaar nog wel zeer licht in Nederland, gevolgd door een stijging in 2022. Voor Flevoland verwacht UWV dit jaar al een lichte banengroei.

Een verklaring is de gunstigere ontwikkeling van het aantal inwoners in de regio, die leidt tot meer vraag naar diensten zoals onderwijs, zorg en detailhandel. Ook in Flevoland zijn er sectoren waar het aantal banen dit jaar afneemt. Dit zijn vooral sectoren die vorig jaar ook al krompen, zoals de horeca en cultuur, sport & recreatie.

Een uitzondering hierop is de uitzendbranche: de uitzendbanen stijgen dit jaar flink, na een sterke krimp in 2020. Deze sector reageert vaak als eerste bij een omslag op de arbeidsmarkt. Ook een aantal andere sectoren groeit dit jaar, zoals het openbaar bestuur. De steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en de stijging van WW- en bijstandsuitkeringen zorgen voor een groter beroep op gemeenten en uitvoeringsorganisaties zoals UWV.