Veel werk in de financiƫle sector.
Veel werk in de financiƫle sector. Bruno /Germany

Aantal WW-uitkeringen in januari in gemeente Dronten klein beetje afgenomen

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen maand in de gemeente Dronten afgenomen van 638 naar 636. Het aantal ligt wel 15% hoger dan een jaar geleden. Dat meldt het UWV in haar maandoverzicht.

Persbericht UWV

In januari stegen de WW-uitkeringen in de provincie Flevoland, zowel op maand- als op jaarbasis. Deze toename deed zich niet bij alle sectoren voor. In de financiƫle dienstverlening daalde de WW het afgelopen jaar juist sterk. Voor 2021 verwacht UWV een lichte banenkrimp bij financiƫle bedrijven. Vooral administratieve beroepen zijn kwetsbaar. Verschillende beroepen op hoger niveau blijven wel goede kansen op werk bieden in deze sector.

Lichte toename

Eind januari 2021 verstrekte UWV 8.264 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 0,1% (+8 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke toename van 1,0%.Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Flevoland is 22,8%, oftewel 1.536 uitkeringen. Deze toename is groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,5%). 

Financiƫle sector

De coronacrisis zorgt voor een stijging van WW-uitkeringen in Flevoland. Dat geldt echter niet voor alle sectoren. Zo daalt de WW in de financiƫle sector het afgelopen jaar juist sterk in de provincie. Uit onderzoek van UWV blijkt dan ook dat de impact van corona kleiner is bij financiƫle bedrijven dan bij veel andere bedrijven. Zij hebben onder andere minder last van afgenomen vraag naar hun producten en diensten. Het aantal banen van werknemers in deze sector bleef landelijk ongeveer gelijk.

Voor 2021 verwacht UWV een lichte banenkrimp in de financiƫle dienstverlening. Dit sluit aan bij de waarschuwing van het CPB dat naarmate de crisis langer duurt financiƫle bedrijven meer kunnen worden geraakt, bijvoorbeeld door oninbare leningen. Bovendien kondigden de grote banken in 2020 aan versneld filialen te sluiten. Vooral administratieve beroepen zijn daarbij kwetsbaar, zoals receptionisten en ondersteunende administratieve krachten.

Door digitalisering waren de kansen voor administratief werk op lager-middelbaar niveau vaak al niet goed. In 2020 namen de vacatures voor dit soort beroepen dan ook sterk af. Ook de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde mbo-studenten aan de opleiding financieel-administratieve dienstverlening op niveau 2 en 3 is matig.

Er zijn nog steeds goede baankansen voor bepaalde beroepen in de financiƫle sector, met name voor specialisten (ict, financieel, juridisch) op hbo en universitair niveau. UWV ondersteunt werkgevers om in de vraag naar personeel te voorzien. Zo werken UWV en partners in Flevoland, Overijssel, Gelderland en Drenthe samen met branchevereniging NOAB, de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen.

NOAB geeft werkzoekenden met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk. De vereniging meldt vacatures van haar leden en hun klanten voor functies als bijvoorbeeld controller of assistent-accountant bij het regionale werkgeversservicepunt, dat hiervoor vervolgens geschikte kandidaten zoekt.