Afbeelding
Hans Braxmeier

Geen fietssuggestiestroken op buitenwegen: ā€žEr blijft een halve meter overā€

Gemeente

DRONTEN - Als er fietssuggestiestroken worden aangebracht op de buitenwegen, blijft er slechts een halve meter over voor het overige verkeer. Het gemeentebestuur ziet deze stroken daarom niet zitten.

Albert Bleijenberg van GroenLinks deed onlangs de suggestie om deze stroken aan te brengen op wegen waar de gemeente de bermen heeft verstevigd. Hij hoopte op die manier de snelheid van het autoverkeer op de buitenwegen terug te dringen. Het burgerraadslid voorzag al wel juridische problemen.

B en W schrijven nu dat fietssuggestiestroken volgens de landelijke richtlijnen minimaal anderhalve meter breed zijn. De gemeente verstevigt de bermen alleen op smalle buitenwegen van 3,5 meter breed.

Veiligheid fietsers

ā€žAls we op wegen met deze wegbreedte suggestiestroken aanbrengen, blijft er een halve meter over voor het overige verkeerā€, aldus het college, ā€žEen smallere fietsstrook wordt door automobilisten niet als fietssuggestiestrook herkend en daarmee komt de maatregelen de veiligheid voor fietsers niet ten goede.ā€

Ook een zogenaamde ā€˜kantstreepā€™ is volgens B en W geen oplossing. Dit wordt landelijk op wegen smaller dan 4,5 meter niet aanbevolen.

Bermversteviging

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 11 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 11 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 12 uur geleden