Aan de Roodbeenweg wordt momenteel bermversteviging aangebracht.
Aan de Roodbeenweg wordt momenteel bermversteviging aangebracht. ©maartenheijenk.nl

Racen op buitenwegen door bermversteviging: „Levert gevaarlijke situaties op”

Gemeente

DRONTEN - De bermversteviging langs de buitenwegen van de gemeente Dronten heeft volgens Albert Bleijenberg (GroenLinks) niet alleen voordelen. Hij constateert dat het ook leidt tot harde rijdende auto’s, vrachtauto’s en landbouwvoertuigen: „Dat levert gevaarlijke situaties op. En ik spreek uit eigen ervaring.”

Landbouwvoertuigen worden steeds breder en de buitenwegen worden steeds drukker bereden. Om de schade aan de bermen te beperken en de veiligheid van met name fietsers te verbeteren, brengt de gemeente ribbelstroken aan langs de buitenwegen.

Bleijenberg is aan de ene kant goed te spreken over die bermversteviging. Aan de andere kant ziet hij ook dat er harer gereden wordt. Hij noemt daarbij de Elandweg, waar veel kinderen uit Swifterbant fietsen, en Hondweg en Oudebosweg met al z’n recreatieve fietsers. „Ze kachelen daar flink door”, zegt het burgerraadslid over het gemotoriseerde verkeer.

Fietsmarkering

GroenLinks stelt voor om op een aantal buitenwegen een fietsmarkering aan te brengen: „Een suggestiestrook aan beide zijden met een onderbroken witte streep.” De fietsstrook hoeft wat hem betreft niet rood te worden en er hoeven geen fietssymbolen op het wegdek: „Want dan wordt het allemaal juridisch.”

Volgens Bleijenberg is ook de ANWB van mening dat dergelijke stroken de snelheid van het gemotoriseerde verkeer flink terugbrengen. VVD, PvdA en ChristenUnie zien het plan ook wel zitten. Wethouder Roelof Siepel wil het eerst goed laten uitzoeken en komt er schriftelijk op terug.


Ribbelstrook (foto: ©maartenheijenk.nl)


Albert Bleijenberg - GroenLinks (foto: Eelco Lindhout)