Sonja Buiter
Sonja Buiter Sandra Gordijn

Sonja Buiter brengt kleurenexplosies over in sieraden van glas

Algemeen

(door Tini Muller)

DRONTEN - Sonja Buiter uit Dronten heeft een uitgebreide ontdekkingstocht door de kunstwereld achter de rug. Het begon met tekenen en schilderen en uiteindelijk zorgde een verjaardagscadeau ervoor dat ze haar passie ontdekte. Sinds ze een workshop glasblazen volgde, maakt ze sieraden van glas.

Sonja’s vader gaf haar spelenderwijs van jongs af aan les in tekenen en schilderen. Hij was docent aan de Kunstacademie in Den Haag. Dat wilde zij ook, maar docenten mochten geen lichamelijke beperking hebben en Sonja heeft een spierziekte. Ze volgde opleidingen tot secretaresse en medisch pedicure en kreeg een eigen praktijk aan huis.

Geboortekaartjes

Ze bleef echter tekenen en schilderen, want dat deed ze graag. Zo kwam Sonja op het idee de plaatjes van geboortekaartjes op babyshirtjes te schilderen en op spiegels. Dat vond gretig aftrek.

Toch vond ze het op deze manier schilderen op een gegeven moment te statisch. Textielvezels kunnen maar één laag verf opnemen en op glas loopt de eerste laag bij de tweede laag uit. Ze kon haar kleurgevoel er niet goed in kwijt.

Glasblazen

Als kind was ze al geobsedeerd door de kleuren in glazen knikkers en glas bleef haar aandacht trekken. Van haar dochter kreeg ze een dagworkshop glasblazen voor haar verjaardag. Jammer genoeg bleek ze niet in staat dat te kunnen. Staan, lopen en draaien met de glaspijp kon ze fysiek niet aan.

Glasblazer Philip Secreve maakte haar attent op de vlakglaskunst glasfusen. Het snijden van glas en het fusen heeft ze van hem geleerd. Ze heeft zichzelf verder ontwikkeld, maar heeft hem vaak om advies gevraagd.

Kleurenexplosies

Toen Sonja Buiter voor zichzelf begon, ontdekte ze dat ze de kleurenexplosies die ze in haar hoofd had eindelijk kon overbrengen in sieraden van glas. Kleuren veranderen door het smelten, maar uiteindelijk is het zoals ze het bedoeld had. Toch is het soms een verrassing hoe de vorm uiteindelijk wordt: „Want mijn wil is ondergeschikt aan het smeltproces van het glas.” Pas na 24 uur kan ze het uit de oven halen. Tot die tijd blijft het een verrassing of het gelukt is.

Hangers, oorbellen, armbanden en ook gedenksieraden met as, in prachtige kleurencombinaties, worden afgewerkt met zilveren onderdelen. Colliers maakt ze met halfedelstenen en kristallen Swarovski-kralen. Ze werkt ook in opdracht en geeft workshops in glasfusen in haar eigen atelier.

Kunstcollectief Dronten

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 3 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden