De zilverlinde in Dronten-zuid.
De zilverlinde in Dronten-zuid. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Zilverlinde op de hoek van De Zuid met de Pimpernel

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Op deze plaats hebben we het al een aantal keren over lindebomen gehad. Lindebomen worden veel gebruikt als straatbomen. Ook in de gemeente Dronten staan er veel. Dit keer een zilverlinde, op de hoek van De Zuid met de Pimpernel.

Een zilverlinde is altijd goed te herkennen aan de zilverwitte kleur op de onderkant van de bladeren. Deze kleur komt door allemaal kleine haartjes. Hierdoor heeft deze lindesoort zo goed als geen last van luizen.

Als je bij warm weer onder de lindebomen gaat staan hoor je het letterlijk gonzen. Heel veel bijen en hommels komen op de bloemen af. De zilverlinde is de soort die als laatste bloeit, vaak zelfs tot in augustus.

Vroeger dacht men dat de nectar van de zilverlinde giftig was omdat aan het einde van de zomer vaak dode hommels onder de boom liggen. De hommels gebruiken in deze periode meer energie dan ze nog kunnen aanvullen met eten en gaan daarom dood.

Zilverlindes komen van oorsprong uit zuidoost-Europa en Turkije en zijn dan ook heel goed bestand tegen droogte en warmte. Geen overbodige luxe met de zomers van de laatste jaren.Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u mailen naar Stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten