Horeca en detailhandel.
Horeca en detailhandel. ©maartenheijenk.nl

In Dronten 20% minder WW-uitkeringen dan een jaar geleden

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten is de afgelopen maand met 4,1% afgenomen: van 534 naar 512. Een jaar geleden waren er nog 641 WW-uitkeringen, een afname met 20,1%. Dit meldt het UWV.

Persbericht UWV:

In juni zette de daling van WW-uitkeringen zich voort in Flevoland. De WW is ook lager dan een jaar geleden. Tegelijkertijd blijken steeds meer beroepen kansen te bieden voor werkzoekenden. Vaak gaat het om beroepen die voor de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk zoals restaurantkok. Eind juni 2021 verstrekte UWV 6.973 WW-uitkeringen in Flevoland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 4,9% (-362 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 4,5% bijna net zo hard.

Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 21,7%, oftewel 1.936 uitkeringen. Deze afname is iets sterker dan de landelijke daling over het afgelopen jaar (-20,7%). 

Kansrijk

Dat de werkloosheid en WW dalen, geeft aan dat de kansen op werk toenemen. Dat blijkt ook uit het nieuwe overzicht met kansrijke beroepen dat UWV onlangs uitbracht. Ten opzichte van de vorige lijst die in december 2020 werd gepubliceerd zijn er verschillende kansrijke beroepen bijgekomen.

Beroepen die nu ook kansrijk zijn, zijn bijvoorbeeld opticiens en audiciens, restaurantkoks en medewerkers bediening horeca, verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten, betontechnologen, en pedagogisch medewerkers kinderopvang. Op de lijst staan veel beroepen in de techniek, het onderwijs en de zorg, maar ook beroepen waar je misschien niet zo snel aan zult denken, zoals matroos binnenvaart.

Horeca en detailhandel

Vaak gaat het om beroepen die voor de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk. Nu de economie steeds meer is opengegaan, groeit ook de vraag naar personeel in deze beroepen weer. Dat is vooral te zien bij beroepen in de horeca en detailhandel.

Het overzicht van de kansrijke beroepen laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek zijn naar ander werk of willen nadenken over omscholing. In totaal gaat het om 212 kansrijke beroepen, verdeeld over 16 richtingen of ‘segmenten’.

!