Rond de renovatie van het gemeentehuis was veel discussie over het inzetten van lokale ondernemers.
Rond de renovatie van het gemeentehuis was veel discussie over het inzetten van lokale ondernemers. ©maartenheijenk.nl

Dramatische keldering van Dronten: Gemeente moet zich meer inleven in ondernemers

Algemeen

DRONTEN - Twee jaar geleden stond de gemeente Dronten nog op plaats 102 van de ranglijst van MKB-vriendelijkste gemeenten. Dit jaar is Dronten gekelderd naar de 242ste plek. Volgens het onderzoek van MKB Nederland moet de gemeente Dronten zich meer inleven in ondernemers.

Ander kritiekpunt is dat de gemeente opdrachten meer lokaal zou kunnen uitbesteden. „En daarnaast wordt de snelheid van handelen genoemd als verbeterpunt”, zo blijkt uit het onderzoek waaraan 256 Drontense ondernemers deelnamen.

Uit het onderzoek komen ook sterke punten van de gemeente Dronten naar voren. De ondernemers stellen dat de gemeente proactief, hulpvaardig, bereikbaar en ondernemend is. „De gemeente is voor de ondernemers goed zichtbaar”, zo luidt een ander sterk punt.

Luisteren naar ondernemers

MKB Nederland adviseert Dronten om een ‘ondernemersagenda’ op te stellen: „Dit bevordert en onderstreept de toekomstige samenwerking. Daarnaast krijgen ondernemers op deze manier het gevoel dat er naar ze wordt geluisterd en dat ze inspraak hebben binnen de gemeente.”

Om meer opdrachten te gunnen aan lokale ondernemers adviseert het rapport een ‘digitaal portaal’. Dit kan ook de onderlinge samenwerking van lokale bedrijven versterken, aldus MKB Nederland.

De gemeente Dronten heeft hiervoor al een database in het leven geroepen. Hier stonden vorig jaar 460 bedrijven ingeschreven.

MKB-vriendelijkste gemeenten