Cora Smelik
Cora Smelik © Patricia Peters

Provincie besluit vanmiddag of gifschepen wel of niet mogen ontgassen bij IJsseloog

Algemeen

KETELHAVEN - Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland nemen vanmiddag een besluit of de drie ‘gifschepen’ wel of niet mogen ontgassen bij het eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De omgevingsdienst heeft volgens onbevestigde berichten ingegrepen, maar de omgevingsdienst noch de provincie wil vragen hierover op dit moment beantwoorden.

Er zijn drie schepen met een te hoge concentratie van het giftige gas fosine aan boord. De Imatra lag in Zwolle, de Semper Spera in Veghel en de Coby in Utrecht. De schepen vervoerden uit Polen afkomstig tarwe en het gif was bedoeld om ratten te bestrijden. Het voornemen was om bij IJsseloog de luiken open te zetten.

Handhaving

Imatra is vrijdag naar het Ketelmeer gevaren, Semper Spera vertrok gisteren uit Veghel en Coby zou vandaag volgen. Inmiddels zijn er berichten dat Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft gehandhaafd. De omgevingsdienst beloofde gisteren vragen hierover ‘zo spoedig mogelijk’ te beantwoorden. Inmiddels is die toezegging ingetrokken omdat er ‘van hogerhand is ingegrepen’.

De vraag of er wel of niet is gehandhaafd lijkt met een simpel ja of nee te beantwoorden. Volgens OFGV is dat echter niet het geval: „Het is een complex verhaal, waardoor is afgesproken dat de communicatie verloopt via het bevoegd gezag, in dit geval de provincie Flevoland.”

Nog geen toestemming

Bij de provincie Flevoland vertelt een woordvoerder van gedeputeerde Cora Smelik (GroenLinks) dat GS vanmiddag een besluit nemen. „Op dit moment is er nog geen toestemming voor de schepen om bij IJsseloog te ontgassen.”

De komst van de drie schepen leidde bij de politiek tot enige onrust. In de gemeenteraad stelde de fractie van GroenLinks vragen en in provinciale staten gebeurde dat door de ChristenUnie.

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 19 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 20 uur geleden