Het kunstmatige eiland in het Ketelmeer.
Het kunstmatige eiland in het Ketelmeer. Rijkswaterstaat

GroenLinks wil weten of Ketelhaven risico loopt bij ontgassen van ‘gifschepen’

Algemeen

KETELHAVEN - GroenLinks in Dronten wil zeker weten dat bewoners van Ketelhaven en eventuele recreanten geen enkel risico lopen bij het ontgassen van drie binnenvaartschepen bij het eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De fractie stelt vragen naar aanleiding van berichtgeving over de schepen met te hoge waarden van het giftige fosfine.

Het is de bedoeling om bij IJsseloog de luiken van de schepen open te zetten om gas te laten ontsnappen. Volgens GroenLinks is het kunstmatige eiland geschikt gemaakt voor het opslaan van vervuild slib: „Anders is dat bij het ontgassen van schepen waarbij het giftige gas aan de open lucht wordt vrijgegeven.”

Niet gerust op

De fractie is er niet gerust op: „Want hoewel het gas zich tijdens het vervliegen mengt met schone lucht en daardoor de concentratie snel lager wordt, zijn de gemeten waardes erg hoog en is de ondergrens waarop het gif gevaarlijk wordt erg laag.” GroenLinks wijst erop dat IJsseloog middenin een natuurgebied ligt: „Wij willen weten wat de gevolgen zijn voor mens en natuur.”

„De recreatie is voor Dronten een belangrijk speerpunt. Ook voor de jachthaven van Ketelhaven is de watersportrecreatie van groot belang”, schrijft GroenLinks, „Het ontgassen middenin dit gebied is naar ons idee niet best voor het imago van onze groene en waterrijke gemeente.”

Gifschepen

.


 IJsseloog. (foto: Rijkswaterstaat) 

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.