Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Publiek waardeert bottertocht door nieuwe sluis: „Historie en toekomst bij elkaar”

Algemeen

DRONTEN - „Geweldig”, juicht Aalt Westra uit Dronten als hij van de Elburger botter stapt, waarop hij zojuist een rondvaart kreeg door de nieuwe Reevesluis en het project ‘Ruimte voor de Rivier’. Zijn 10-jarige kleinzoon David Nalemo is minder uitbundig: „Ach, ik vond het wel leuk.”

Maandag verricht minister Barbara Visser de officiële opening van de Reevesluis in het Drontermeer. Vandaag krijgt het publiek de gelegenheid om alles te bekijken. Er is een rondleiding over het sluiscomplex, een fietstocht, een informatiemarkt bij At Sea en een stuk of acht botters verzorgen gratis rondvaarten.

Aalt is geboren in Kampen en woont tegenwoordig in Dronten. Hij volgt het project sinds het begin, inclusief de discussies vooraf en met name de aanleg van het Reevediep rond Kampen: „Ik heb alles in de loop der tijd zien ontstaan.”

Brok in de keel

Stina Koning heeft een brok in haar keel als ze weer vaste grond onder de voeten heeft. De rondvaart duurt een uur en een kwartier en de opvarenden maken onder andere het schutten van de sluis mee. „Op zo’n oude boot door zo’n nieuwe sluis. Ze brengen hier de historie en de toekomst bij elkaar”, aldus Stina.

Ze woont samen met echtgenoot Henk in Winschoten. Binnenkort verhuizen ze naar Dronten om dichter bij de kinderen te zijn. Vanaf de camping hebben ze hun nieuwe omgeving al eens op de fiets verkend. Toen boeide het nieuwe sluiscomplex hen al en vandaag maken ze dankbaar gebruik van de gelegenheid om het vanaf het water te bewonderen. Henk vindt vooral de inpassing in het landschap fraai: „De sluis is functioneel en hij past perfect in de omgeving.”

Uit Brabant

Ook Simone Waardenburg komt van ver. „Ik woon in Brabant en ben speciaal voor deze rondleiding hier naartoe gekomen. Waarom? Ik heb familie die bij het project betrokken is. En ik vind het grappig om te zien wat er van terechtgekomen is.”

De rondvaart omschrijft ze als ‘superleuk’: „Ik had nog nooit op zo’n oud schip gevaren.” Ook de sluis is de moeite waard: „Het hoogteverschil is maar tien centimeter en toch vond ik het een leuke ervaring.”

Bonk beton

Dries Prins vindt de rondvaart ‘heel interessant en mooi’: „Gewoonlijk rij je over de weg of over het fietspad en nu zie je het eens van de andere kant.” De sluis op zich maakt op Dries niet zoveel indruk: „Dat is één bonk beton.”

De inwoner van De Zande vraagt zich wel af of het hele project al die miljoenen waard is: „Dat moet de toekomst uitwijzen.” Aalt Westra moet dat ook nog zien: „Hopelijk heeft ’t z’n functie. Maar het is in ieder geval mooi om het eens van dichtbij te kunnen zien.” Daar is Dries Prins het van harte mee eens: „Leuk dat ze dit organiseren!”

Tevreden

Johan de Boer van Rijkswaterstaat is tevreden over de respons: „Maandag komt de minister, vandaag willen wij vooral de omwonenden laten kennismaken. Gelukkig kán het dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Een maand geleden hadden we dit niet kunnen doen.”

„Een stukje varen is natuurlijk altijd leuk en de reacties zijn enthousiast. Vooral de uitleg van het project Ruimte voor de Rivier is voor sommigen een eye-opener. En de meeste Nederlanders hoef je niet uit te leggen hoe een sluis werkt, maar er zijn er toch die het interessant vinden om ook daarover wat uitleg te krijgen.”

De Boer merkt dat het publiek van heinde en verre komt: „Als wij als Rijkswaterstaat zoiets organiseren, maken veel mensen er een dagje uit van. Ze komen dan in een tunnel, op een dijk of zoals in dit geval in een sluis waar ze anders nooit komen. Als dat je interesse heeft, is zo’n kijkje in de keuken natuurlijk heel leuk.”


In de sluis. Foto’s: ©maartenheijenk.nl


Rondvaart op het Drontermeer. 

Het einde van de boottocht bij restaurant At Sea.