De Hollandse iep aan de Educalaan.
De Hollandse iep aan de Educalaan. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De Hollandse iep aan de Educalaan

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Als je veel met bomen bezig bent, is het een soort afwijking om overal waar je moet wachten te kijken welke bomen er in de omgeving staan. Vanwege de corona-inentingen was ik het afgelopen jaar een paar keer in ‘t Dok. En daar tegenover, naast het Copernicus, ontdekte ik een prachtige Hollandse iep.

Er zijn enorm veel verschillende soorten iepen. Kwekers verhandelen deze bomen al eeuwen. In 1634 wordt al beschreven hoe iepen verhandeld worden naar Duitsland. En het gebruik van twijgen van de iep als veevoer gaat zelfs al tweeduizend jaar terug.

De iep komt vaak negatief in het nieuws omdat veel iepen last krijgen van iepziekte. Dit is een schimmelaantasting waar iepen aan dood gaan. Als een iep deze ziekte heeft moet hij snel verwijderd worden omdat anders de schimmelziekte ook gezonde bomen kan aantasten.

Tegenwoordig kunnen we ook iepensoorten kweken die niet meer besmet raken met iepziekte. Gelukkig maar, want zeker in de grote stad is een iep één van de weinige bomen die tegen alle vervuiling en slechte omstandigheden kunnen.

De Hollandse iep aan de Educalaan staat er goed bij. Als wij hem maar met rust laten zou deze best wel eens kunnen uitgroeien tot een monumentale boom.

Een boompje opzetten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.