Afbeelding
Aangeleverd

Warmtepomp of WKO; wat kies jij?

Partnerbijdrages

Overal ter wereld, van Dronten tot Praag, zijn we bezig met de energietransitie. Het ene land is er wat drukker mee dan het andere, maar uiteindelijk doen we het voor onze planeet. De energietransitie betekent dat we van opgewekte energie door fossiele brandstoffen overgaan op duurzaam opgewekte energie. Deze fossiele brandstoffen, zoals gas en steenkolen, raken een keer op en zijn erg vervuilend!

De duurzaam opgewekte energie wordt opgewekt door middel van zonne-energie of windenergie. Jammer genoeg kunnen we door middel van windmolens en zonne-energie niet genoeg energie opwekken om volledig gasloos te wonen. En dat terwijl we in 2050 volledig van het gas af moeten zijn! Daardoor is de installatiebranche hard bezig met het zoeken naar alternatieven. Alternatieven zoals een warmtepomp en de WKO beginnen steeds vaker te verschijnen. Maar wat zijn dat nu voor uitvindingen? En is het ‘future’ proof?

Wat is een WKO?

WKO is de afkorting van Warmte Koude Opslag. Een WKO is een energiebron die warmte opslaat in de bodem. Dit opslagsysteem slaat warmte en energie op welke worden opgewekt uit je huis of bedrijfspand, maar ook uit je omgeving. Het opslagsysteem zit onder de grond en dit kan wel tot 250 meter diep worden geplaatst. Wel moet er rekening gehouden worden met de aanwezigheid van een warmtepomp. Je hebt deze namelijk nodig om de juiste temperatuur te produceren. Met een WKO en warmtepomp bespaar je tot wel 60% aan verwarmingsenergie en 80% aan koelingsenergie.

De werking van een WKO

Je warmtepomp is je kachel. Die verwarmt je huis. Daarnaast kan je warmtepomp ook je huis verkoelen! Maar hoe zit dat dan met een WKO? De WKO werkt als een soort cirkel. Je slaat ’s zomers warmte op en in de winter zorg je ervoor dat het grondwater is afgekoeld, waardoor je dus eigenlijk de koelte opslaat. Die koelte gebruik je weer in de zomer om je gebouw af te koelen! De temperatuur wordt dan geregeld via je warmtepomp. Oftewel kortgezegd; de WKO slaat de zomerhitte onder de grond op, zodat je het in de winter weer kan gebruiken en vice versa.

Is de WKO toekomstbestendig?

Zonder dat je het weet wordt er al veel gebruik gemaakt van WKO’s. Zo zie je ze al veel terug bij nieuwe winkelcentra, datacenters, glastuinbouw, utiliteitsgebouwen, maar ook bij gebouwen met verontreinigde grond. Voor elke markt is het geschikt. De nieuwste trend is dat het bij renovatie- en nieuwbouwprojecten veel wordt gebruikt. En wat voor partijen maken dat dan mogelijk? Bedrijven zoals TSE maken dat mogelijk!