Sierappeltjes aan de Kruisboog in Swifterbant.
Sierappeltjes aan de Kruisboog in Swifterbant. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Sierappeltjes met dierennamen

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Het mooie aan bomen is dat er ieder jaargetijde wel iets aan te ontdekken is. Voor wie er oog voor heeft zijn er in de lente de bloesem, in de zomer het blad, in de herfst de vruchten en de bladkleuren en in de winter de twijgen. 

Niet ieder onderdeel valt natuurlijk evenveel op. Aan de Kruisboog te Swifterbant staan sierappeltjes in de speeltuin die verschillende keren per jaar opvallen. In het voorjaar door de bloesem en in het najaar door de vruchten. De bomen staan vol met kleine appeltjes die aan de bomen blijven totdat de vogels ze ontdekken. 

In Engeland kweekt men al heel lang sierappeltjes met bloemen en vruchten in allerhande kleuren. Aan de Kruisboog staat de soort die ‘Golden Hornet’ heet en net na de tweede wereldoorlog ontdekt is. 

De naam ‘Golden Hornet’ is vertaald in het Nederlands gouden horzel. Waarom deze boomsoort deze naam kreeg is een raadsel. Sowieso maken ze er in Engeland een beestenboel van als het over bomen gaat. Sierappels in het algemeen worden crab appels genoemd oftewel krab appel. 

Maar goed, over de namen van bomen is een apart boek te schrijven. Voor nu kunnen we nog even genieten van deze bomen.

Een boompje opzetten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.