Burgemeester Jean Paul Gebben
Burgemeester Jean Paul Gebben ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Burgervader

Gemeente

(door Hans Dorreboom)

Mijn eerste auto was een 2CV. Met wind mee haalde deze ‘eend’ wel 90 kilometer per uur. In die tijd was een burgemeester nog een burgervader, een man van stand, woonde in een ambtswoning en reed in een dienstauto met chauffeur. Burgemeestersvrouw was nog een officiële functie. De stad had een stadhuis en een dorp een gemeentehuis.

Tijden veranderen. Die ‘eend’ zou nu een gevaar op de weg zijn. Het gemeentehuis heet nu Huis van de Gemeente. De burgemeester is tegenwoordig een benoemde topambtenaar (m/v) zonder bijzondere voorrechten en de burgemeestersvrouw (m/v) een onbekende en anonieme plaatsgenoot. De term burgervader is bijgezet in het museum van vergeten woorden.

De Rekenkamer van de gemeente Dronten heeft het beleid van de afgelopen jaren inzake ‘landjepik’ kritisch beoordeeld. De gemeenteraad moet er nog een oordeel over geven. Wel hebben burgemeester en wethouders het voorstel om te komen tot een gemeentelijke ombudsman inmiddels overgenomen.

Je kunt je in gemoede afvragen wat de toegevoegde waarde is van een gemeentelijke ombudsman in Dronten als het om de behandeling van klachten gaat. Misschien is de functie van ombudsman wel een mooie extra taak voor onze burgemeester. Komt toch die rol van burgervader weer een beetje terug.

Dubbel en Dwars Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.