Ferdi de Bruijn in zijn atelier in Dronten.
Ferdi de Bruijn in zijn atelier in Dronten. Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Naar de lampen van Ferdi de Bruijn blijf je kijken

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Ferdi de Bruijn is een autodidactische kunstenaar die kunst en design combineert tot functionele kunst. Hij ontwerpt en vervaardigt al meer dan dertig jaar klokken en sinds 2000 ook lampen, tegenwoordig met LED-verlichting. Het zijn lampen waarnaar je blijft kijken.

Ferdi de Bruijn groeide op in Hoevelaken. Hij begon zijn werkzame leven met het opknappen van meubels en het maken van bijouterie oorbellen. Met een compagnon maakte hij fabrieksmatig oorbellen, onder andere nylon oorstekers. Displays met oorbellen stonden bij winkels in Utrecht en Amsterdam, maar ze verkochten ze tot in Parijs aan toe.

De samenwerking met de compagnon was na anderhalf jaar voorbij. Geld lenen was begin jaren tachtig moeilijk. Toch investeerde Ferdi opnieuw. Hij ging door en ontwikkelde zichzelf verder.

Klokken

Voor een winkel in Utrecht maakte hij klokken. Zo begon voor hem het creatieve werk. Vanuit Hoevelaken stond hij samen met zijn vrouw Ineke op markten, kunstmarkten en grote evenementen met klokken, onderzetters en vazen, alles gemaakt van kunststof: handgekleurd, toen nog met een spuitbus.

Wegens ruimtegebrek zochten ze een woning met bedrijfsruimte. Ze vonden een perceel aan de Produktieweg in Dronten, waar ze alles in eigen beheer bouwden. Ze verhuisden in 1992 en willen hier nooit meer weg.

Lampen

Vanuit Dronten maakt hij nog steeds heel aparte en unieke klokken in veel kleuren. In 2000 begon hij daarnaast met het maken van lampen. Een kunstzinnige bezigheid is daarbij het beschilderen van de kunststof platen, die ook in vormen worden gebogen. Inmiddels zijn die lampen een belangrijk onderdeel van zijn verkoop.

Zijn klokken verkocht Ferdi vooral in winkels, met zijn kunstzinnige LED-objecten is hij in het galeriecircuit en op kunstbeurzen terechtgekomen. Dat leidde tot het exposeren op The Affordable Art Fair in Milaan in 2019. Een expositie in Londen staat in de planning, maar door corona laat dat op zich wachten.

Jarenlang genieten

Particulieren weten zijn atelier steeds vaker te vinden. Hij laat ze dan lampen en klokken zien, de kleuren kunnen ze zelf uitzoeken: „Ik hoop dat ze er blij van worden en jarenlang genieten van de aankoop.”

Ferdi probeert van elk object iets bijzonders te maken en ontwikkelt zich steeds verder. Zijn uitdaging is de combinatie van industrieel ontwerp en kunst.

Werk van Ferdi de Bruijn is te zien in zijn atelier in Dronten, maar ook in de winkel van Kunstcollectief Dronten in winkelcentrum Suydersee.

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.