Yzaak Jacobi in gesprek met de gemeenteraad.
Yzaak Jacobi in gesprek met de gemeenteraad. screenshot videonotulen

Is er in de wijken nog toekomst voor drie basisscholen met elk 100 kinderen?

Algemeen

DRONTEN - „Je ziet nu in Dronten een concept met schooleilanden met drie aparte scholen. Als besturen hebben we richting de toekomst uitgesproken dat we meer de handen ineenslaan.” ‘Integraal’ is het toverwoord als het gaat om het basisonderwijs in de gemeente Dronten. Dat stelt voorzitter Yzaak Jacobi namens de gezamenlijke basisscholen.

„We willen dingen samen doen en dat betekent iets voor de gebouwen en het onderwijsaanbod”, zei Jacobi vorige week tegen de gemeenteraad, „Ik zeg niet: we willen naar één school op elk schooleiland. Maar wij willen heel nadrukkelijk toe naar de situatie dat we elkaar niet beconcurreren.”

Thuis-nabij onderwijs

De besturen blijven streven naar thuis-nabij onderwijs in iedere wijk van de gemeente Dronten. „Maar we willen voorkomen dat we de kleur vloerbedekking moeten veranderen omdat een lokaal van school A naar B gaat. We willen de handen ineenslaan om op de schooleilanden optimaal onderwijs aan te bieden.”

De besturen in het basisonderwijs betrekken ook de kinderopvang en de VVE (voor- en vroegschoolse educatie) hierbij: „We trekken het breder dan van 4 tot 12 jaar. De voor- en naschoolse opvang raakt aan het onderwijs, dus dat nemen we ook mee in de onderwijshuisvesting. Gezamenlijk kunnen we van één plus één drie maken.”

3 x 100?

Het voornemen van de schoolbesturen is ingegeven door onder andere het lerarentekort en het teruglopende aantal leerlingen: „Je ziet nu op meerdere plekken in Dronten drie scholen met honderd kinderen. Je kunt nadenken over de vraag of het optimaal is om drie keer honderd kinderen iets te bieden als het ook één keer driehonderd kan zijn.”

Yzaak Jacobi sprak de raad toe namens zijn eigen stichting Codenz, maar ook namens de besturen van Ante, SKOFV en de school voor speciaal onderwijs De Driemaster. „Dan heb je vrijwel alle basisscholen in Dronten te pakken”, meldde hij. Gereformeerde basisschool De Schakel houdt zich nog enigszins afzijdig: „Maar ook die willen samenwerken waar het kan.”