De brievenbus van het nieuwe gemeentehuis.
De brievenbus van het nieuwe gemeentehuis. ©maartenheijenk.nl

Dossiers ‘landjepik’ niet op orde: „Een groot zwart gat in het gemeentehuis”

Algemeen

DRONTEN - De Rekenkamer vindt dat de gemeente de dossiers over illegale tuinvergrotingen op orde moet brengen. De gemeenteraad is het daarmee eens. Volgens het onderzoeksrapport van de Rekenkamer ontbreken er telefoonnotities en verslagen van gesprekken. PvdA-raadslid Suzanne Stoop stelt dat zelfs brieven van inwoners spoorloos verdwenen zijn.

Behalve de PvdA vroegen ook D66 en VVD donderdag om meer aandacht voor het op orde brengen van de dossiers. Stoop ging het verst. „Er gebeuren rare dingen”, zei de PvdA’er, „We hebben een zwart gat in het gemeentehuis. Je gooit iets in de brievenbus en het verdwijnt…”  Volgens het raadslid is dit meerdere inwoners overkomen.

Schokkend

Stoop had veel kritiek op haar mede-raadsleden: „Ik vind het schokkend dat we dit kennelijk normaal vinden. Als een inwoner bezwaar maakt of een boze brief schrijft, dan zit daar grote wanhoop en machteloosheid achter. Zo’n brief mag dat niet verdwijnen!”

„Mijn vraag aan het college is: hoe heeft dat ooit kunnen gebeuren?” Volgens Suzanne Stoop wordt er in het gemeentehuis selectief omgegaan met stukken die wel of niet bewaard worden.

Paul Vermast vond de kritiek aan de rest van de raad onterecht. Hij constateerde dat de hele raad het advies van de Rekenkamer overneemt. Letterlijk meldt dat rapport: „Zorg voor het op orde brengen van dossiers, inclusief verslaglegging van telefonische contacten en bestuurlijke interventies. Goede archivering is noodzaak.”

Alert op zijn

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) had ook gelezen dat telefoon- en gespreksnotities ontbreken in de dossiers. Ontbrekende brieven zijn hem niet bekend: „Maar het kan niet zo zijn dat brieven kwijtraken. Ik kan dit nu niet oplossen, het is wel een punt om alert op te zijn.”

Donderdagavond is de raadsvergadering. Dan buigt de raad zich nogmaals over het rapport van de Rekenkamer. Voor verschillende fracties is het te vrijblijvend als de raad alleen de aanbevelingen over het rapport ‘landjepik’ overneemt. Zij overwegen een motie in stemming te brengen om B en W te verplichten de gang van zaken te verbeteren.

Oneigenlijk grondgebruik

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.