Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Er is op zich niet zoveel mis met de manier waarop Dronten ‘landjepik’ aanpakt

Gemeente

DRONTEN - Op zich is er niet zoveel mis met de manier waarop de gemeente Dronten illegale tuinvergrotingen aanpakt. De gemeente heeft zich echter onvoldoende gerealiseerd dat het om maar liefst 800 overtredingen ging en wat het voor individuele burgers betekent. Het ontbreken van een communicatieplan is hierdoor een extra groot gemis.

Dit schrijft de gemeentelijke Rekenkamer in een rapport over de aanpak van oneigenlijk grondgebruik ofwel ‘landjepik. Dit rapport is geschreven op verzoek van de gemeenteraad, die haar twijfels had bij de aanpak van B en W.

De Rekenkamer voegt eraan toe dat de meeste overtredingen ongedaan zijn gemaakt zonder extra inspanningen: „Maar dit hoeft niet te betekenen dat deze grondgebruikers een goed gevoel aan dit project overgehouden hebben.”

Onder druk gezet

Het rapport meldt dat ontvangers van een mail of brief zich onder druk gezet voelen: „De toon is soms nogal directief. Dit wekt wrevel. Opgemerkt zij overigens dat vaak ‘de soep niet zo heet wordt gegeten als dat het wordt opgediend’. Onherroepelijke dwangsommen, bijvoorbeeld, worden toch niet geïnd.”

Voor het verdere verloop van de aanpak van ‘landjepik’ vindt de Rekenkamer dat de gemeente scherp moet blijven op de communicatie. Ook geeft het rapport het advies om een meldpunt en een onafhankelijke ombudsman te creëren waar inwoners hun beklag kunnen doen over de gemeente.

Niet ter discussie

Zo’n ombudsman voorkomt volgens het rapport dat de gemeenteraad zich met details bezighoudt. De Rekenkamer vindt dat de gemeenteraad moet uitspreken dat het beleid rond oneigenlijk grondgebruik niet ter discussie staat.

B en W schrijven in een reactie dat ze zich herkennen in het rapport en dat zij de strekking onderschrijven. Het college ziet een duidelijke rol voor zichzelf in de meeste aanbevelingen: „Die handschoen pakken wij op.”

Oneigenlijk grondgebruik

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.